Dočekali ga nespremni

SNEG IZNENADIO SUSEDE: Kolaps na putevima, kolone duge po nekoliko kilometara

Autor Adela Mulić Izvor mondo.rs

Pravi zimski dan u Sloveniji i Hrvatskoj.

Izvor: Guliver/GettyImagesPlus/iStock/Erich Fend

Zbog snega koji pada u velikom delu Hrvatske nastao je haos na autoputu A1. Naime, došlo je do kolapsa usled zastoja velikog broja automobila, uprkos upozorenjima proteklih dana kada je apelovano na dodatan oprez. 

O najnovijem stanju na putevima  izvestio je Hrvatski autoklub, prenose hrvatski mediji.

"Na autoputu A1 između tunela Sveti Rok i petlje Sveti Rok u smeru Zagreba kolona koja se kreće usporeno duga je oko 5 km. Molimo korisnike za strpljenje. Zimski su uslovi na većini puteva u Lici, Gorskom kotaru, delu Karlovačke i Zadarske županije".

Putevi su mokri ili vlažni i klizavi u većem delu zemlje, a ponegde ima i magle. Moguće su poledice i odroni. U priobalju duva bura, povremeno s olujnim udarima.

"U prekidu su pojedine trajektne, katamaranske i brodske linije.Vozačima savetujemo da prilagode brzinu i način vožnje uslovima na putevima, održavaju sigurnosno rastojanje između vozila i na put ne kreću bez propisne zimske opreme", rekli su iz autokluba.

Ni situacija u Sloveniji nije ništa bolja. Tamo je danas pao prvi sneg ove sezone, a prestanak padavina očekuje se u jutarnjim časovima

On je počeo da pada jutros na jugu zemlje,a tokom dana snežne padavine zahvatile su i druge delove zemlje, a na primorju pada kiša.

Prema prognozama meteorologa sneg će padati do jutra, a u nekim delovima zemlje preći će u kišu.

Što se tiče Bosne, tamo je na području zapadne, jugozapadne i centralne Bosne, tačnije u Krajini i Bugojnu pala je manja količina snega, a na tim područjima trenutno i dalje pada susnežica.

Naime, uslova za sneg ima u zapadnom i planinskom delu regiona Banje Luke, dok je u Sarajevu oblačno s kišom.

Oosim u Bihaću sneg je pao i u Cazinu, a na društvenim mrežama su objavljene fotografije na kojima se vide zavejani putevi i sneg koji otežava saobraćaj.