Region

SRBIJA: DANAS HITAN SASTANAK O ODNOSIMA SA CRNOM GOROM, Vučić, Brnabić i Selaković sastaju se u 18 sati!

Autor Jovana Raičević Izvor mondo.rs

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić zakazao je za danas u 18 časova sastanak sa premijerkom Anom Brnabić i ministrom spoljnih poslova Nikolom Selakovićem, te zemlje na kojem će razgovarati o odnosima u regionu i sa Crnom Gorom.

Izvor: Mondo/Goran Sivački

Moguće je,da Vučić, bez obzira na mjere reciprociteta donijete nakon što je Crna Gora "protjerala" ambasadora Srbije, zbog kako se navodi "velikog broja Srba u toj zemlji, ali i zbog pozicije Srba u regionu" zatraži smirivanje strasti koje će biti praćeno različitim konkretnim mjerama.

U subotu ambasador Srbije Vladimir Božović proglašen je personom non grata i od njega je zatraženo da napusti Crnu Goru. 

Nekoliko sati kasnije vlasti u Srbiji uzvratile su recipročnom mjerom i ambasadora Crne Gore u Beogradu Tarzana Miloševića proglasile takođe nepoželjnom osobom i dale mu rok od 72 sata da napusti Srbiju.

"Nakon dužeg i kontinuiranog miješanja u unutrašnje stvari Crne Gore, ponašanja i izjava nespojivih sa uobičajenim i prihvatljivim standardima obavljanja diplomatske funkcije, nakon više usmenih i pisanih upozorenja na neprihvatljivost ovakvog ponašanja, juče je ambasador Božović nelegalnu i nelegitimnu Podgoričku skupštinu 1918. nazvao ‘oslobođenjem’ i ‘slobodnom voljom’ crnogorskog naroda, čime je još jednom, na najdirektniji način, omalovažio državu koja mu je dala diplomatsko gostoprimstvo", saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Crne Gore u subotu uveče.