Evo od čega zavisi

KAKO ĆE SE GRAĐANI OPROSTITI OD PATRIJARHA: Zaseda Sinod Srpske pravoslavne crkve!

Autor Ana Božović Izvor mondo.rs

Sinod o tome kako će se vernici oprostiti od patrijarha

Izvor: Tanjug/Dragan Kujundžić

Sinod Srpske pravoslavne crkve sastao se danas pre podne u Patrijaršiji u Beogradu.

Na sastanku je razmatrano kako će se vernici i ostali građani oprostiti od preminulog srpskog patrijarha Irineja, potvrđeno je u SPC-u.

Odluka, koja se tiče i epidemiološke situacije u zemlji, biće saopštena u toku dana.

Drugi detalji, vezani i za mesto sahrane, takođe još nisu poznati.

Sahrana preminulog patrijarha Irineja biće održana u nedelju, a u Srbiji je proglašena trodnevna žalost.

Pojedini mediji su preneli da će patrijarh biti sahranjen u kripti Hrama Svetog Save, ako nije u svom testamentu izrazio drugo mesto za sahranu.  

Zakonom o danu žalosti predviđeno je da zastave budu spuštene na pola koplja, kako na državnim institucijama tako i na sportskim i kulturnim manifestacijama, da se oda pošta nastradalima minutom ćutanja.

Takođe, mediji su dužni da programe usklade i umesto humorističkih, zabavnih, folklornih i drugih emisija sa zabavnom i narodnom muzikom, emituju muziku i emisije prikladne danu žalosti.

Dnevne novine dužne su da na dan žalosti listove odštampaju u crnoj boji, navodeći na prvoj strani odluku o proglašenju dana žalosti i proglašenju njegovog obeležavanja.

Za vreme dana žalosti na javnim mestima, u kafićima, restoranima i drugim lokalima zabranjeno je emitovanje narodne i zabavne muzike, odnosno održavanje programa zabavnog karaktera.

Ukoliko želite da vidite dodatni sadržaj posjetite Mondo Pređi na sajt
Ukoliko želite da vidite dodatni sadržaj posjetite Mondo Pređi na sajt

Poglavar Srpske crkve Irinej preminuo je danas u 90 godini. Vest da je umro patrijarh Irinej stigla je nakon 15 dana teške borbe sa korona virusom, koju je patrijarh izgubio pošto mu je zdravstveno stanje naglo pogoršano u noći između srede i četvrtka.