Region

ZAVRŠENA "KOLONA SJEĆANJA" U VUKOVARU: Srbija prvi put poslala izaslanika

Autor Jovana Raičević Izvor mondo.rs

Veran Matić je rekao da se mora učiniti sve kako se slični događaji više nikada ne bi ponovili.

Military officers and civilians take part in a commemoration march in Vukovar, Croatia, Wednesday, Nov. 18, 2020. Some thousands marched to commemorate the suffering of Croatia's eastern city of Vukovar during the 1991-95 war despite a continuously high number of infection and fatalities from the new coronavirus. (AP Photo)
Izvor: Tanjug

Prvi put ove godine u vukovarskoj Koloni sjećanja je specijalni izaslanik srpskog predsjednika Veran Matić, kao i potpredsjednik hrvatske vlade Boris Milošević.

U Koloni tradicionalno nisu Srbi iz Vukovara, zbog nezadovoljstva ostvarivanjem svojih prava u tom gradu.

Matić i Milošević su juče bili dio delegcije SNV-a, koja je odala poštu srpskim i hrvatskim žrtvama u Vukovaru.

Delegacija je najprije položila vijenac u Dunav nastradalim Srbima, a potom i ispred spomenika na Ovčari.

Matić je nakon polaganja vijenca rekao za hrvatski Javni servis da "ovim činom želi da oda dužno poštovanje svim stradalim žiteljima Vukovara, koji su sahranjeni na ovom groblju, pripadnicima svih naroda i svih uzrasta".

"Saučestvujem u bolu porodica ubijenih, unesrećenih, ranjenih, svih koji su ostali bez svojih najdražih, bez svojih domova. Veoma je važno da i kroz ovakve manifestacije učinimo sve da se stvore uslovi da se pronađu nestali, kako bi ih njihove porodice dostojanstveno sahranile i ožalile" rekao je Matić.

Vukovar, 18. novembra 2020 - Veran Matic, specijalni izaslanik predsednika Srbije, polozio je venac ispred spomenika na memorijalnom groblju u Vukovaru. TANJUG/ FOND B92/ bs
Izvor: Tanjug

"Žalim za svom patnjom i gubicima, za nevinim žrtvama, uz obavezu da učinimo sve kako se to nikada više ne bi ponovilo", rekao je Matić.

Premijer Andrej Plenković pozdravio je učešće Matića u Koloni sjećanja poručivši da je to "dobra poruka", koja, kako je rekao, govori i o "suočavanju s prošlošću i pokazuju da na taj način i vlasti Srbije šalju posebnu poruku žrtvi Vukovara i Vukovaraca".

U Vukovaru se danas, u posebnim okolnostima zbog pandemije korona virusa, obilježila 29. godišnjica od nemlih događaja koji su se u ovom gradu desili tokom rata devedesetih godina. Kolona sjećanja, kojom se zove šetnja kroz grad do groblja na kome su sahranjeni vukovarski ratnici, kako su prenjeli lokalni mediji, bila je znatno manja nego prethodnih godina.