Region

STRAŠNO SVJEDOČENJE SUZANE STANKOVIĆ: Sestru i majku su silovali i ubili pred ocem...

Autor Jovana Raičević Izvor mondo.rs

Suzaninu majku i sestru su naočigled njenog oca silovali pripadnici OVK, a potom pucali u sve troje.

Izvor: Mondo/Stefan Stojanović

Suzana Stanković Belić (45), iz Starog Kačanika, sada raseljeno lice u centralnoj Srbiji, progovorila je o događaju koji joj se "urezao" u život.

"Bili smo prosječna porodica, roditelji, i nas tri ćerke. U Starom Kačaniku bilo je oko 25 srpskih domaćinstava. Ja i mlađa sestra, koja je tada imala 19 godina, izbjegli smo na insistiranje strica i strine koji su svojim starim "jugom" krenuli u zbijeg uoči povlačenja naše vojske. Bilo je to 14. juna 1999. za koji sam mislila da će mi biti najgori u životu. Ipak, ispostavilo se da mi teži dani tek predstoje", priča Suzana.

U selu su, kaže, ostali stariji mještani koji su kao i njeni roditelji smatrali da im se ništa neće dogoditi jer nikome ništa nažao nisu učinili.

"Najstarija sestra Gordana nije htjela da se odvoji od njih, tako da su ostali u kući, ali su se noću svi okupljali u domu mog ujaka. Tako su i u noći uoči tragedije, između 25. i 26. juna bili tamo i ujutru krenuli kući da nahrane stoku. Međutim, na putu su ih presrela trojica naoružanih pripadnika OVK, od kojih su dvojica bila maskirana. Pošto su prethodno ukrali ujakovu "zastavu", uvukli su ih u auto uprkos njihovom protivljenju i pitanjima gdje ih i zbog čega voze", nastavlja bolnu priču Suzana.

Nemoćne i uplašene, kidnaperi OVK odvezli su Stankoviće u štab terorista u Đeneral Janković. Tu su ih, kaže, uveli u neku prostoriju pred komandantima, tražeći ih u nekakvoj "crnoj knjizi" odnosno spiskovima nepoželjnih Srba.

"Pošto nijedno od njih nije bilo na tom spisku, komandant štaba rekao je otmičarima da mogu da ih puste ili da rade šta hoće sa njima. Tako su ih oni, brže-bolje vratili u kola i odvezli do mjesta Gajde, gdje su na nekom proplanku, kako mi je otac pričao, sestru i majku silovali pred njim, a potom ih rafalno strijeljali".

Pokošeni mecima Gordana i njena majka Živka su pale na ledinu, dok je nesrećni Dragoljub, uprkos prostrijelnoj rani blizu srca, preživio.

"Pošto se otac očigledno od siline bolova i muke uvijao, kada je i on pao, jedan od terorista prišao je željeći iz blizine da ga "ovjeri", tako da mu je taj metak okrznuo dio vrata i glave iznad uha. Međutim, i to je preživio, a kada se probudio, onako krvav počeo je da doziva sestru i majku. Gordana je, nažalost, preminula na licu mjesta dok je majka i dalje davala znake života", ispričala je Suzana.

Onako krvav i ranjen, otac je, kaže, vukao polumrtvu majku, pokušavajući da je izbavi do nekog puta. Ali, kada ga je u trenutku svijesti, pitala za Gordanu, po spoznaji da joj je ćerka mrtva, klonula je na poljani.

Tagovi