Region

PANIKA PRED HAŠKI TRIBUNAL: Albanci krenuli jedan na drugog, prepucavaju se i negiraju zločine

Autor Jovana Raičević Izvor mondo.rs

Edi Rama isprozivao je političke neistomišljenike.

Izvor: YouTube/Printscreen/AtlanticCouncil

Nakon potvrđivanja optužnice Specijalnog suda protiv bivših lidera terorističke OVK, premijer Albanije Edi Rama je govoreći o izvještaju bivšeg člana evropskog parlamenta Dika Martija u kome tvrdi da su zločine počinili pripadnici OVK, optužio svoja tri politička protivnika, Iljira Metu (predsjednik Albanije), Saljija Berišu (bivši albanski premijer) i Luljzima Bašu (lider Demokratske partije u Albaniji) da su podržali švajcarskog senatora.

Rama je u objavi na Tviteru zapitao bivšeg premijera Berišu i predsjednika Metu zašto su glasali za Martijev izvještaj koji inkriminiše OVK.

Takođe je zahtijevao odgovornost od lidera Demokratske stranke za koga je naveo da je "izmislio Žutu kuću".

"Iljire, možeš li da kažeš Albancima zašto si glasao za izvještaj Dika Martija, zajedno sa Saljijem, kad smo glasali protiv. A ti, Ljuljzime, možeš li da objasniš koji si dosije pripremio za izradu Žute kuće zajedno sa peruanskim lekarom sa kojim si prikupljao dokaze" naveo je u objavi Rama.

Martijev izvještaj je materijal kojim je uspostavljeno osnivanje Specijalizovanih vijeća u Hagu poznatog kao Specijalni sud.

Sudija za prethodni postupak tog suda potvrdio je optužnice protiv četvorice bivših lidera OVK: bivšeg predsjednika Kosova Hašima Tačija, bivših predsjednika parlamenta Kadrija Veseljija i Jakupa Krasnićija i protiv šefa poslaničke grupe Pokreta Samoopredeljenje Redžepa Seljimija.

Oni se terete za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti.

Optužnicom se Tači, Veselji, Krasnići i Seljimi smatraju odgovornim za niz zločina koji su počinjeni u nekoliko pritvorskih centara tokom 1998-1999. godine.