Region

SRAMOTNO PISMO HAŠIMA TAČIJA: Moji saborci i ja ćemo izaći čistog obraza, to je bio pravedni rat OVK!

Autor Jovana Raičević Izvor mondo.rs

Bivši kosovski predsjednik Hašim Tači uputio je pismo ostavke predsjednici skupštine Vjosi Osmani, premijeru Avdulahu Hotiju i predsjednici Ustavnog suda Arti Hajrizi.

Izvor: Mondo/Goran Sivački

Kao jedan od razloga za tu odluku naveo zaštitu identiteta i dostojanstvo funkcije predsjednika, prenosi Reporteri.

On je u pismu upućenom nakon što je na konferenciji za medije najavio da podnosi ostavku zbog potvrđivanja optužnice Specijalnog suda za ratne zločine u Hagu, naveo da je ponosan na sav posao koji je obavio "za slobodu, nezavisnost i modernizaciju Kosova". 

"Uvjeren sam da ćemo ja i moji saborci i drugovi izaći iz ovog procesa čistog obraza i da će biti potvrđeno da smo vodili pravedni rat Oslobodilačke vojske Kosova", stoji u pismu, prenosi Kosovo onlajn.

Specijalizovana vijeća i Specijalizovano tužilaštvo Kosova objavili su u četvrtak optužnicu protiv Hašima Tačija, Kadrija Veseljija, Redžepa Seljimija i Jakupa Krasnićija, u kojoj ih tereti da su sistematski vršili ratne zločine protiv civila, Srba, ali i svih drugih koji nisu podržavali OVK, kasnije i privremenu vladu Kosova, uključujući one koji su pripadali svim strankama koje nisu bile za OVK.

Potvrđena optužnica navodi da su se ratni zločini nezakonitog ili proizvoljnog hapšenja i lišavanja slobode, surovog postupanja, mučenja i ubistva, kao i zločini protiv čovječnosti kao što su zatvaranje, drugi nehumani postupci, mučenje, ubistvo, prisilni nestanci lica i progoni vršili od najmanje marta 1998. do septembra 1999.

Prvo pojavljivanje Tačija pred sudom u Hagu zakazano je za ponedeljak, 9. novembra.