Nadaju se boljitku

JOŠ JEDAN TEŽAK DAN U SLOVENIJI: 24 osobe umrle, i dalje ogroman broj novozaraženih, ali jedno ohrabruje

Autor Ana Božović Izvor mondo.rs

Uprkos ogromnom broju novozaraženih i mrtvih, u Sloveniji veruju da se usporilo širenje zaraze.

Izvor: YouTube/Printscreen/Aysor TV

U Sloveniji je u protekla 24 časa registrovano 1.176 zaraženih virusom korona od 4.587 testiranih osoba, a preminulo je 24 obolelih od kovida 19, saopštila je danas slovenačka Vlada.

Podaci pokazuju da uprkos rastu broja slučajeva zaraza usporava brzinu širenja.

Prethodni dan u Sloveniji je registrovano 557 zaraženih virusom korona i 25 umrlih, uz manji broj provedenih testiranja. U bolnicama je trenutno 925 pacijenata, od čega 146 na intenzivnim odeljenjima, podaci su slovenačkog Ministarstva zdravstva. Broj ukupno potvrđenih zaraza od početka epidemije prešao je 36.000, a aktivno je više od 23.000 slučajeva.

Portparol Vlade za kovid 19 Jelko Kacin rekao je danas na konferenciji za novinare da je udeo zaraženih među testiranom populacijom u poslednja 24 časa iznosio 25,6 odsto.

"Podaci iz protekle dve sedmice govore da broj novih zaraza i dalje raste, ali ne ranijim tempom, što je ohrabrujuće", rekao je Kacin.

On je dodao da se postepeno smanjuje i postotak zaraženih među testiranima, ali da to može biti varljivo zbog promene protokola testiranja.

"Pravi indikator stanja je popunjenost kapaciteta u bolnicama koje su pod velikim pritiskom", pojasnio je Kacin, izrazivši zabrinutost i brojem rasta umrlih koji je poslednjih dana stalno preko 30, pa se broj preminulih od početka epidemije povećao na 412.

Šef stručnog tima Vlade Slovenije za kovid 19 Bojana Beović kaže da je puno obolelih u bolnicama i da se to ne može uporediti sa bilo čime sa čime su se susretali zdravstveni radnici decenijama unazad.

"Razmišlja se i o tome da se i u Sloveniji uvedu brzi antigenski testovi koji nisu toliko sigurni kad se radi o rezultatima, ali će biti široko dostupni i to je potencijalni način da se drugi talas epidemije dovede pod kontrolu", navela je Beovićeva.

Slovenački mediji prenose da se bolnice reorganizuju u skladu sa očekivanjima da će se broj hospitalizacija i dalje povećavati, ali se oseća jak nedostatak potrebnog medicinskog kadra.

U ljubljanskom Univerzitetskom kliničkom centru ističu da im nedostaje oko 400 sestara, kao i da se počinju organizovati trodnevni kursevi za dobrovoljce Crvenog krsta kako bi se osigurale rezerve.

MONDO vas poziva da poštujete preporučene mere – držite distancu, nosite masku i izbegavajte okupljanja, to je jedini način da se spreči širenje epidemije.