Region

PETAR BOŽOVIĆ ISPRIČAO ANEGDOTU O AMFILOHIJU: Sjećam se sastanka u Nikšiću, ZAPANJIO ME ovim riječima

Autor Ana Božović Izvor Kurir

Slavni glumac, Petar Božović ne krije bol zbog smrti mitropolita Amfilohija i sa ponosom priča o susretima sa njim, piše Kurir

Petar Božović
Izvor: Mondo/Stefan Stojanović

Povodom Mitropolitovog odlaska na onaj svijet, imao je samo jednu poruku: Radujte se braćo – imali ste ratnika Božijeg, obnovitelja duha hrišćanskog!

"Mi smo Amfilohija doživljavali i vidjeli stalno u borbi. Mislili smo da njemu nema kraja i da uopšte nije smrtan dok se ne riješe mnogi problemi. Ali, eto priroda i Bog su ga prizvali sebi, privili uz svoje skute shvativši da i on može da se umori. Čovjek je malo zbunjen tom činjenicom iako smo navikli na umiranje kao dio života. Naročito sada zbog ove situacije, koja je i sama doprinijela njegovom odlasku. Ali, radujte se braćo! Imali ste takvog čovjeka, takvog ratnika Božjeg za hrišćanstvo u teškim trenucima, takvog graditelja crkvi, obnovitelja manastira, ali prije svega obnovitelja duha hrišćanskog, koji je bio zanemaren, pogotovo u Crnoj Gori", kazao je Božović.

Na pitanje, šta mu prvo padne na pamet kada prvo pomisli na Vladiku, Božović je kazao:

"Sjećam se jednog sastanka u Nikšiću, pored dvora kralja Nikole. Tada sam se pripremao da snimam „Gorski vijenac”. Bili smo često u kontaktu. Susreli smo se na groblju kod tih dvorova, gdje smo bili svjedoci kako se nasledstvo stećaka koristilo za pravljenje grobnica. To smo komentarisali, ali ima jedna stvar koju nikada neću zaboraviti. Кada je dolazio i takoreći ponovo pokrštavao stanovništvo, rekao mi je:

"Petre, da li vjerujete da nisu znali da se prekrste?”

Ako od toga krenete, pa stignete do ovih litija i velelepnih hramova, koje je on inicirao, vidite šta je postigao za kratko vrijeme.“

Proslavljeni glumac Petar Božović kazao je da je Amfilohije još bio potreban ovom narodu, ali da je, izgleda, bio potrebniji Bogu.