Virus ekslpodirao

DANAS JOŠ VIŠE ZARAŽENIH, UVODE SE NOVE MERE: Slovenija suočena sa katastrofom, više od 1.600 ljudi inficirano za 24h

Autor Ana Božović Izvor MONDO/Tanjug

U Sloveniji je danas potvrđeno 1.656 novih slučajeva zaraze virusom korona, što je novi crni rekord ove zemlje.

Izvor: Tanjug/AP/Bernat Armangue

U Sloveniji je danas potvrđeno 1.656 novih slučajeva zaraze virusom korona, a tri osobe su preminule. Od početka epidemije u Sloveniji je preminulo 214 osoba.

Slovenačka Vlada juče je donela odluku o pooštravanju restriktivnih mera zbog velikog širenja virusa korona, kojim je predviđena obustava više privrednih i javnih aktivnosti tokom iduće nedelje.

Kako bi se zaustavilo širenje virusa doći će do gašenja većine aktivnosti koje nisu neophodne i biće zatvoreni restorani, hoteli i trgovački centri, dečji vrtići, đački i studentski domovi, ali uz neke izuzetke.

Većina odluka o novim merama stupa na snagu sutra i važiće najmanje nedelju dana, a idućeg četvrtka Vlada Slovenije će doneti odluku da li će mere biti produžene, zaoštrene ili će neke od njih biti ublažene, što zavisi o razvoju epidemiološke situacije.

Slovenački premijer Janez Janša rekao je da je optimista da će se širenje virusa ograničiti jer sada svi shvataju da je to "opasnost koja ne bira".

"Iduća nedelja biće nedelja borbe u kojoj virus moramo ograničiti", rekao je Janša.

U Sloveniji je trenutno svih 12 regija u "crvenom", sa regionalnim zatvaranjem i zabranom napuštanja granica regija, osim na posao.
Janša je rekao da Vlada razmatra i strategiju masovnog testiranja na virus korona celog stanovništva brzim testovima.

Kada je reč o režimu na granici, on se za sada neće menjati i moguć je tranzit iz drugih država i u druge države.