Region

CRNOGORSKA I SRPSKA MAFIJA HARA ŠPANIJOM: Više od 100 bandi švercuje kokain iz Južne Amerike u Evropu!

Autor Ana Božović Izvor Kurir

Kriminalci iz Crne Gore i Srbije predvode misteriozni balkanski kartel, u čijem su sastavu i državljani bivših republika SFRJ, od posla s narkoticima obrću milione, piše Kurir

Ilustracija, španska policija
Izvor: Youtube/screenshot/AP

Nekoliko hiljada kriminalaca iz Crne Gore i Srbije koji se bave švercom droge godinama hara Španijom! Mafijaši iz Crne Gore i Srbije vođe su misterioznog balkanskog kartela, u čijem sastavu je više od 100 narko-bandi čiji su članovi sa prostora bivše Jugoslavije. Oni na Pirinejskom poluostrvu obrću milione eura od posla sa kokainom iz Južne Amerike, ali i marihuanom, koja se uzgaja na mini-plantažama u ovoj zemlji.

Međunarodna mreža

Prema podacima španske policije, čak stotinu kriminalnih organizacija koje predvode Crnogorci i Srbi razvilo je veliki posao sa drogom. Španski istražitelji označavaju ih kao „surove, opasne i najveću prijetnju“.

"Prve grupe Balkanaca stigle su na područje Španije još 2001. godine. Uglavnom su tada bili Albanci, specijalizovani za krađe, a njihov put su slijedili Srbi i Crnogorci - trgovci drogom. Bježeći od pravde ili tražeći bolji život, mnogi su krenuli i putem Latinske Amerike", navodi španski El Pais:

"Oni su postali dio međunarodne mreže koja švercuje drogu i oružje, a infiltrirali su se i počeli da upravljaju jedrilicama i brodovima velikih kompanija. Brzo su došli do Brazila, stvorili tu jake kontakte i maltene napravili svoju koloniju u luci Santos, odakle su brinuli o poslu sa kokainom. Njihovo sledeće uporište je Kolumbija, u kojoj su se povezali sa grupama revolucionara i kontrolisali šverc oružja. Osnovni problem u hvatanju Balkanaca jeste to što svi imaju više identiteta."

Nova baza

Bivši operativac DB Boža Spasić kaže da su srpski kriminalci početkom dvehiljaditih Njemačku, Francusku i Austriju zamenili novim bazama.

"U to vrijeme je došlo do ekspanzije šverca kokaina iz Južne Amerike, pa je Španija, zemlja sa dugačkom obalom i mnogo luka i rubnih gradova, bila idealna. Osim toga, u Španiji je već postojao organizovani kriminal, a policija je bila poznata kao korumpirana, pa su se lako nabavljala njihova dokumenta. Španske luke su bile dovoljno velike da prime ogromne tovare droge, a i kontrola je bila slaba", objašnjava Spasić:

"Srbi i Crnogorci su došli u Španiju, a njihov put slijedili su i Hrvati, tako da se može reći da je to balkanska baza od Barselone, Madrida, pa duž obale ka Portugalu i Francuskoj. Među prvima koji su se obreli u Španiji bili su „zemunci“ koji su bježali pred odmazdom, ali i zbog rasturenog posla u Srbiji. Vremenom su se veoma prilagodili, pa su tu doveli i porodice. Operativni podaci pokazuju da se u Španiji trenutno nalazi između tri i sedam hiljada naših državljana, od čega se veliki broj bavi kriminalom, što je ogromna populacija. Oni su potpuno preuzeli posao sa drogom jer mogu jedrilicama da dođu do velikih brodova u Gibraltaru i preuzmu tovare, to im je posebna specijalnost i po tome su poznati.

Tovari droge

Trojica Hrvata uhapšena su nedavno na Kanarskim ostrvima sa tovarom kokaina vrijednim 40 miliona eura.

"Droga koju je trebalo da isporuče vjerovatno je u vlasništvu balkanskog kartela. Prema procjeni operativaca, čak 100 ovakvih organizacija hara Pirinejskim poluostrvom" priča dobro obavješteni izvor Kurira.

Rat škaljarskog i kavačkog klana počeo je 2014. u Valensiji nestankom tovara kokaina iz jednog štek-stana.

"Jedinstveni kotorski klan pocijepao se na „škaljarce“ i „kavčane“, koji su se razračunavali najprije u Srbiji i Crnoj Gori, a kasnije širom Evrope. Operativni podaci pokazali su da se i Alan Kožar, saradnik vođa „škaljaraca“, koji je u julu likvidiran na Krfu, jedno vreme krio upravo u Španiji", navodi sagovornik Kurira.

TAJANSTVENI VOĐA

Moćni Tito

l Krajem prošle godine američka DEA navela je da na čelu balkanskog kartela stoji čovjek moćniji i od čuvenog El Čapa - Tito!

"Rođen u Srbiji, star između 45 i 50 godina, nekadašnji je bokser. Nadimak je dobio po Josipu Brozu Titu, predsjedniku SFRJ, nemilosrdan je, a njegova moć je na svjetskom nivou. U Peruu, iz koga vlada, stigao je prije desetak godina i stvorio ozbiljnu mrežu. Jedan od njegovih glavnih saradnika bio je Zoran Jakšić, visokorangirani član grupe Amerika, koji se nalazi na izdržavanju kazne zbog šverca kokaina", pisali su mediji i naveli da je hapšenje Tita prioritet DEA.

JOŠ JEDAN BIZNIS

Plantaže marihuane

Španska policija je u proteklih nekoliko godina otkrila više od 30 laboratorija za proizvodnju marihuane, a tokom ovih akcija uhapšeno je nekoliko desetina Srba.

"Klima u Španiji je pogodna za uzgoj ove droge, kazne su niske, pa je to veoma primamljivo Srbima, koji prave mini-plantaže. Zaposleni na ovim hacijendama takođe su Srbi, koji tu dođu na nekoliko mjeseci. Organizacije koje se bave proizvodnjom marihuane imaju razrađene šeme, a njihovi članovi prate stroga uputstva" priča izvor Kurira.

PORODIČNI POSAO

Žene postale vođe

Boža Spasić kaže da su srpski kriminalci u poslove uveli i svoje žene.

"Španci su uz pomoć Evropola i Interpola uspjeli da uhvate neke od njih i procjenjuje se da se između 100 i 150 Srba nalazi u španskim zatvorima zbog trgovine drogom. Ono što je zanimljivo, oni posluju kao italijanska mafija, to im je postao porodični biznis, pa posao umjesto njih vode žene. Nedavno je otkriven lanac žena koje rukovode poslovima muževa koji su na robiji. U ovoj zemlji posjete su liberalne, mogu da se viđaju na svakih 15 dana, pa one odlaze kod njih, gdje dobijaju naloge, s kim treba kontaktirati", priča Spasić.

Crnogorci i Srbi uhapšeni ili ubijeni na Pirinejskom poluostrvu

VLADIMIR MILISAVLJEVIĆ

ROBIJA 22 GODINE U NAJSTROŽEM ZATVORU

Vladimir Milisavljević (43), zvani Vlada Budala, pripadnik zemunskog klana, koji je u Španiji osuđen na 22 godine, robija u najozloglašenijem zatvoru u Španiji. U zatvor je dospio 2012 , kada je u Valensiji uhapšen sa Lukom Bojovićem zbog nezakonitog posjedovanja oružja, a dobio je još četiri godine zbog prikrivanja ubstva Milana Jurišiča Jureta. Inače, za Milisavljevićem je bila raspisana potjernica jer je u Srbji osuđen na 35 godina zbog pomaganja u ubistvu premijera  Srbije Zorana Đinđića.

LUKA BOJOVIĆ

PAO U ŠPANIJI I DOBIO 18 GODINA

Luka Bojović (47), navodni vođa zemunskog klana, nalazi se u Španiji na izdržavanju zatvorske kazne jer je 2012. godine zajedno sa Vladom Budalom uhapšen u Valensiji zbog nezakonitog posjedovanja oružja, a 2015. pravosnažno je osuđen na 18 godina. Posle spektakularne akcije hapšenja Bojovića, španski policajci objelodanili su da su "digli Luku tako što su prethodno pratili njegovu ženu",

STRAHINJA STOJANOVIĆ

BORAVIO U ŠPANIJI

Strahinja Stojanović (30) ubijen je 13. septembra u eksploziji bombe koja je postavljena ispod njegovog automobila BMW x5 na Novom Beogradu, tada je sa njim bila i djevojka Kolumbijka Sonja Suarez Gomez (45). Sumnja se da je Stojanoviću jedno vrijeme utočište bilo Španija. Stahinja je dosio u žižu javnosti 11. avgusta 2018, kada je u Zemunu eksplodirao njegov "audi", u kojem je u trenutku detonacije bila bivša misica iz Španije Olat Bilbao Gonzales (22).

NEBOJŠA STOJKOVIĆ STOJKE

IZREŠETAN U BARSELONI, ODJEČEN MU PRST

Nebojša Stojković (52), zvani Stojke, navodni vođa rakovičkog klana, bio je teško ranjen u avgustu 2017. godine u Barseloni, u Španiji. Upican je sa četiri metka u glavu i grudi, i kao poruka, kako se spekulisalo, odsječen mu je prst na ruci. Posle neuspjelog atentata dugo je boravio u bolnici, ali je na kraju uspio u potpunosti da se oporavi. Nakon pokušaja ubistva odmah se posumnajlo da iza ovog zločina stoji kavački klan, a spekulisalo se i da je na njega pucao plaćeni ubica Čaba Der.

MILOŠ PERUNIČIĆ

LIKVIDIRAN USRED BIJELA DANA

Baranin Miloš Peruničić (41) brutalno je likvidiran 2. juna ove godine u Marbelji, i to dok je nekome snimao glasovnu poruku na mobilnom telefonu. Na njega je, prema riječima očevidaca, iz automatskog oržja pucao muškarac u mornarskom odijelu, koji je pobjegao motorom. Uhapšeni za ovaj zločin su Beograđanin Nemenja S. (22), Duško Š. (29) i Nikola D. (33), a sud u Marbelji ovu istragu drži u strogoj trajnosti. Inače, Peruničić se dovodi u vezu sa škaljarskim klanom.

ZIJAD NURKOVIĆ

UBIJEN PRED TRUDNOM ŽENOM I ĆERKOM

Zijad Nurković (24) ubijen je 18. aprila 2019, dok je bio na odmoru u španskom ljetovalištu u blizini Malage sa trudnom ženom i ćerkom. Neponati napadač prišao je njihovom vozilu i pucao mu u glavu, dok su svi bili u automobilu. Zijad je neko vrijeme prije likvidacije boravio u Španiji, a pretpostavlja se da je čuvao leđa svom kumu Alanu Kožaru.

ALAN KOŽAR

ČUVALI GA LJUDI LUKE BOJOVIČA

Baranin Alan Kožar (43), blizak škaljarskom klanu i bitan čovjek Luki Bojoviću, ubijen je 23. jula zajedno sa Užičaninom Damirom Hadžićem (45) isred vile koju su iznajmljivali na grčkom Krfu, i to sa 29 metaka. Navodno, Bojović je angažovao svog bliskog saradnika Kožara za ubistvo Slobodana Šaranovića, koji se, inače, teretio za ubistvo Nikole Bojovića, Luknog brata. Nakon toga Kožar je pobjegao u Španiju,