Region

ŠOKANTNO PRIZNANJE SVEDOKA na haškom procesu Stanišiću i Simatoviću-Frenkiju

Autor Sandra Krstanović Izvor Tanjug

Svedok odbrane Obrad Stevanović izneo je danas šokantne podatke na haškom procesu Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću-Frenkiju.

Izvor: Guliver/GettyImagesPlus/iStock/PeterHermesFurian

Prema njegovom priznanju u zimu 1993, srpski policajci u istočnoj Bosni sproveli su operaciju protiv Armije BiH u cilju zaštite državne granice i naselja u Srbiji.

Prema optužnici protiv tadašnjeg načelnika Službe državne bezbednosti (SDB) Srbije Stanišića (70) i glavnog Službinog operativca Simatovića (70), "crvene beretke" SDB Srbije su - tokom te združene akcije sa Posebnim jedinicama policije (PJP) MUP Srbije, Vojskom Jugoslavije i Vojskom Republike Srpske - ne samo potisnule ABiH" od granice, nego su i prognale svo muslimansko stanovništvo iz "klina" oko Skelana koji zadire u teritoriju Srbije.

Penzionisani policijski general Stevanović, tada je bio komandant PJP iz sastava Resora javne bezbednosti MUP Srbije i komandovao je Štabom snaga MUP u Bajinoj Bašti.

U današnjem iskazu, Stevanović nije pomenuo da li su u operaciji u BiH - koja, po njemu, nije imala "agresivni" karakter - tada učestvovale "crvene beretke".

Izjavio je, međutim, da je Simatović - koga tužioci nazivaju glavnim komandantom "crvenih beretki" tokom celog rata - u kritično vreme bio u Bajinoj Bašti u "obaveštajnoj" ulozi i da je važne informacije dostavljao Štabu MUP Srbije.

Po svedoku, Simatović mu je, pre operacije u BiH, pomogao da organizuje dodatnu obuku za pripadnike PJP na Tari tako što je preko Vasilija Mijovića obezbedio instruktore "s ratnim iskustvom".

Stevanović je potvrdio da je tada znao da je Mijović već bio ratovao u BiH, "verovatno i u Hrvatskoj".

Tagovi

Hag