Region

ISPRAVKA: Netačne tvrdnje u tekstu o Nestoroviću, čiru na želucu, helikobakteriji i alergijama

Autor Bojana Zimonjić Jelisavac Izvor mondo.rs

Ispravljamo netačne tvrdnje u prvobitnom tekstu,

Izvor: Happy

Portal MONDO je 2020. godine objavio tekst sa naslovom "NESTOROVIĆ UŽIVO OTKRIO "MAGIČNI" RECEPT: Pije se jedna čaša ujutru i jedna uveče, rezultati će vas zaprepastiti!", međutim kupus, ili sok koji se pravi od njega, ipak nije zamjena za medicinski tretman protiv ove bolesti.

Šta su činjenice?

MONDO portal je preneo delove gostovanja Nestorovića na televiziji Happy, gde je naveo kako ljudi mogu sami da izleče čir na želucu, helikobakteriju i alergiju na ambroziju, međutim ove bolesti se ipak ne mogu liječiti prirodnim lijekovima kao što je sok od kupusa koji navodi Nestorović.

Lečenje čira na želucu

Kako se navodi u članku portala Healthline, čirevi na želucu bolne su rane na sluznici ovog organa koje nastaju kada se smanji debeli sloj sluzi koji štiti naš želudac od probavnih sokova. Ovo omogućava probavnim kiselinama da izjedu tkiva koja oblažu želudac, uzrokujući čir, a lečenje zavisi od uzroka čira i da se većinom leče uz pomoć lekova koje propisuje doktor, ali da je u retkim slučajevima potreban i hirurški zahvat.

"Iseckajte kupus, prelijte ga vodom, neka bude pola kupus, pola voda i neka odstoji dva dana u frižideru. Posle toga pijete po jednu čašu ujutru i uveče dve nedelje", rekao je Nestorović, međutim kada je reč o ishrani, u članku Healthline se navodi da ona ne može uzrokovati niti izlečiti čireve na želucu. Ipak, zdrava ishrana može poboljšati zdravlje probavnog trakta.

Što se tiče studije koje pokazuju da sok od kupusa pomaže u tretiranju čireva na želucu, koje su objavljene 1949. i 1952. godine, pokazuju da dnevna konzumacija soka od svežeg kupusa pomaže u lečenju čira na želucu efikasnije od konvencionalnog lečenja korištenog u to vreme. Međutim, ne postoje skorije studije, a da nijedna od ovih starih studija nije imala placebo grupu, zbog čega je teško utvrditi sa sigurnošću da je sok od kupusa izazvao ljekoviti učinak. Isti autor je, osim dvije navedene studije, proveo i studiju u zatvoru San Kventin '50-ih godina prošlog veka.

Studijama je zaključeno da je sok od kupusa bio efektivnija metoda od tadašnje konvencionalne terapije za tretman čireva na želucu, što je važno naglasiti s obzirom na činjenicu da su studije rađene prije oko 70 godina.

Lečenje helikobakterije

"Ispostavilo se da kupus ima određene materija koje obnavljaju sluzokožu u želucu. U kombinaciji sa sladićem deluje i na helikobakteriju i to na one rezistente oblike", rekao je Nestorović, a preneo portal MONDO, međutim ne postoji dovoljno naučnih dokaza koje bi potvrdili da konzumiranje ovog povrća može zameniti medicinski tretman ili da je, kako Nestorović tvrdi, "najbolji" lek u borbi s ovim zdravstvenim poteškoćama.

Alergija na koprivu

Nestorović je rekao da je za alergiju na ambroziju veoma dobra kopriva, ali nikako čaj, međutim ni za to ne postoje zvanične medicinske studije.

"Najbolje da se listovi koprive samelju sa medom ili da se drži korpiva u zamrzivaču dve nedelje, pa se ona sama pretvori u prah. Čaj nije dobar jer voda ubija korisne sastoje u koprivi", rekao je Nestorović.

Nestorovićeve tvrdnje o koprivi i medu kao sredstvu protiv alergije na ambroziju su samo delimično bazirane na činjenicama, jer kako se navodi na web stranici Web MD, med ne pomaže u olakšavanju simptoma alergije. S druge strane, Web MD navodi da bi kopriva potencijalno mogla ublažiti intenzitet alergijskih reakcija na polen. Ipak, i dalje ne postoje naučna istraživanja koja bi u potpunosti potvrdila da je ova metoda efikasna.

Tagovi