Region

ZASTRAŠUJUĆE PROGNOZE ZA HRVATSKU: Do početka sledeće godine biće 1.200 mrtvih od korone?

Autor Nataša Petrović Izvor MONDO/Tanjug

Evo kako bi mogao da izgleda hrvatski scenario, ako se ne budu poštovale mere...

Izvor: Tanjug/AP Photo/Hussein Malla

U Hrvatskoj bi od korona virusa do januara naredne godine moglo umreti više od 1.200 ljudi, procena je nezavisnog zdravstvenog istraživačkog cenrana Univerzitetu u Vašingtonu, u slučaju popuštanja mera, posebno nenošenja maski.

Ova procena Instituta za zdravstvenu metriku i evaluaciju (IHME) objavljena je na njihovom internet portalu, a preneo je hrvatski portal Index.

IHME predstavlja interaktivne grafikone koji prikazuju trenutnu situaciju s brojem mrtvih od korona virusa i, što je, navodi se, još značajnije, procene kako bi se stopa smrtnosti mogla kretati u budućnosti, odnosno tokom narednih nekoliko meseci.

Ukupan broj preminulih u Hrvatskoj od početka epidemije je 194, a IHME predviđa da bi do 1. oktobra taj broj mogao porasti do 225.

Nakon toga, u slučaju da na snazi ostanu trenutne mere ili dođe do ublažavanja mera, očekuju rast broja preminulih - do 1. januara naredne godine taj bi broj, po njihovim procenama, mogao da dostigne 1.267, a dnevno bi moglo umirati u proseku 50 ljudi.

Model, navodi se, predviđa i situaciju u kojoj bi se svi pridržavali mere obaveze nošenja maski.

U toj situaciji, kažu, do 1. januara u Hrvatskoj bi bilo 230 smrtnih slučajeva.

Prema najcrnjem scenariju IHME-a, u Hrvatskoj bi tokom decembra moglo biti između četiri i 12 hiljada novih slučajeva dnevno, u slučaju da mere popuste.

Ipak, prema projekciji koja uključuje pridržavanje mere nošenja maski, ta je brojka drastično manja i iznosi između 10 i 30 slučajeva dnevno, preneo je Index.

MONDO vas poziva da poštujete preporučene mere – držite distancu, nosite masku i izbegavajte okupljanja, to je jedini način da se spreči širenje epidemije.