Region

HAVARIJA U HRVATSKOJ: BDP pao čak 15%, trgovci se hvataju za glavu

Autor Georgi Mitev Šantek Izvor index.hr

Bruto domaći proizvod (BDP) Hrvatske pao je u drugom tromesečju za vipe od 15% u odnosu na isti perid lani, što je više od očekivanja ekonomskih analitičara. Trgovci očajni, maloprodaja pala peti mesec zaredom.

Izvor: Mondo/ Goran Sivački

Bruto domaći proizvod (BDP) Hrvatske pao je u drugom tromesečju za vipe od 15% u odnosu na isti period lani, što je više od očekivanja ekonomskih analitičara. Trgovci očajni, maloprodaja pala peti mesec zaredom.

Ovo je najveći pad od 1995. godine, od kada Državni zavod za statistiku vodi evidenciju, a dosad je najveći bio gotovo upola manji – 8,8% u prvom tromesečju 2009. godine, u vreme svetske finansijske krize.

Sitacija nije crna samo u proizvodnji i pružanju usluga, već velike probleme imaju i trgovci. Potrošnja u maloprodaji pala je peti mesec uzastopno, i to za 6,7% u odnosu na jul 2019.

Željko Lovrinčević iz zagrebačkog Ekonomskog instituta kaže da u drugoj polovini godine očekuje pad BDP-a od oko 10%, dok bi se privredna aktivnost u Hrvatskoj na nivou cele godine trebalo da smanji za ukupni 8% ili 9%.

On je ocenio da će oporavak od recesije trajati duže nego što se mislilo na početku krize izazvane virusom korona, te da bi se na nivo sa kraja prošle godine mogli vratiti tek na kraju 2023.

"Bojim se da je pred nama dublja i duža kriza nego što smo ranije mislili", rekao je Lovrinčević za Index.hr.

Ekonomski analitičar Damir Novotni ocenio je da će u trećem tromesečju pad zbog kakve-takve turističke sezone biti nešto manji nego u drugom kvartalu, a Goran Šaravanja, osnivač i direktor konsultantske kuće Imelum, poptimistično smatra da je najgore prošlo.

HOĆE LI IŠTA PRODATI

U Hrvatskoj je u julu potrošnja u maloprodaji pala peti mesec uzastopno, i to za 6,7% u odnosu na jul 2019, objavio je danas Državni zavod za statistiku.

Prema statističkim podacima, promet u trgovini na malo, prema kalendarski prilagođenim podacima, bio je u julu manji za 0,9% u odnosu na prethodni mesec, kada je zabeležio pad od 6,2%, prenosi portal Seebiz.

U julu je promet na malo u delu neprehrambenih proizvoda, izuzev trgovine motornim gorivima i mazivima, porastao za 2,4 posto na godišnjem nivou, dok je promet hrane, pića i duvanskih proizvoda pao za 9,8%, pokazuju podaci DZS-a.

U periodu januar-jul, promet u trgovini na malo u Hrvatskoj realno je pao za 6,6% u odnosu na isti period prošle godine.

Oštar pad potrošnje je posledica mera usmerenih na sprečavanje širenja korona virusa, koje su stupile na snagu u drugoj polovini marta, dok je popuštanje tih mera počelo krajem aprila.