BUKTI KORONA

Hrvati mole Austrijance da ih skinu sa CRVENE KORONA LISTE, odgovor Austrije ih je baš IZNENADIO!

Autor Lana Stošić

Austrija je odbila zahtev Hrvatske da umesto upozorenja protiv putovanja za celu teritoriju Hrvatske uvede tu meru samo za određene delove zemlje, javlja u utorak austrijska novinska agencija APA.

Izvor: Mondo/Stefan Stojanović

"Ta opcija se razmatrala, ali je nakon razgovora sa stručnjacima ministarstva zdravlja, kancelarije saveznog kancelara i ministarstva spoljnih poslova odlučeno da se izda upozorenje za celu Hrvatsku", rekla je portparolka austrijskog Ministarstva spoljnih poslova.

Upozorenje protiv putovanja u Hrvatsku na snazi je od ponedjeljka u ponoć. Povratnici s godišnjih odmora iz Hrvatske moraju da pokažu aktuelni negativni test na korona virus ili se u roku od 48 sati podvrgnuti testiranju.

Ova mera naterala je brojne austrijske turiste da prekinu odmor u Hrvatskoj i vrate se u Austriju.

Hrvatski veleposlanik u Beču Daniel Glunčić u razgovoru za APA-u zalagao se za to da austrijske vlasti izdaju samo parcijalno upozorenje glede putovanja u Hrvatsku.

Svaki četvrti austrijski turista napustio Hrvatsku

Prema podacima koje nam je dostavio HTZ, ovaj vikend Hrvatsku je, gledajući generalne brojke, napustilo 10.000 Austrijanaca, međutim, teško je reći koliki je ovde udeo onih koji su zbog najave uvođenja mera skratili svoje letovanje i otišli ranije, a koliko ih je ionako ovaj vikend planiralo povratak kućama.

Konkretnije, u petak je, prema podacima iz eVisitora, u Hrvatskoj boravilo 40.000 turista, a juče 30.000 Austrijanaca, što znači da ih je ovaj vikend na Jadranu četvrtina manje nego prošli.