Region

NEĆE SKUPLJU STRUJU: Makedonci na ulicama, bune se protiv poskupljenja

Autor Georgi Mitev Šantek

U Skoplju i drugim većim gradovima Makedonije sinoć su održani protest protiv poskupljenja struje. A gotovo da im je najjeftinija u Evropi.

Izvor: Screneshot/Youtube/Kanal 5

"U uslovima pandemije kada mnogi građani gube posao i kada se smanjuju plate, mnoge vlade u Evropi smanjuju cijenu struje dok traje kriza. Ali kod nas nije tako. Kod nas je najskuplja struja", poručili su organizatori, javlja MIA.

Oni su pozvali sve građane, bez obzira na nacionalnu pripadnost, da se ujedine i zajednički bore protiv poskupljenja struje.

Demonstranti traže da se poništi posljednja odluku Regulatorne komisije za energetiku o povećanju cijene električne energije za 7,42% i da se cijena struje smanji za 46%.

Protesti su održani i u Tetovu, Kičevu i Gostivaru.

U Makedoniji je cijena struje u drugoj polovini godine bila 7,8 evrocenti za kilovatčas, podaci su Evrostata, i jedna je od najmanjih u Evropi. Sa najavljenim povećanjem bi došla na oko 8,4 centa, što je cijena koju otprilike plaćaju Turci i potrošači u Bosni i Hercegovini.

Protesti u Makedoniji
Izvor: Youtube/Канал 5 Телевизија

Šampioni jeftine struje su Gruzijci sa 5 centi po kilovatčasu (i stanovnici Kosova koje statistika EU vodi posebno).

Prosječna cena u EU je 21,6 evrocenta, dok najviše na struji "deru" Njemce i Dance, više od 30 evrocenti. Cena struje uveliko zavisi od toga od čega se proizvodi. Tamo gdje je EU proizvodnja bazirana na uglju, visoke su ekološke takse i takva proizvodnja nije ekonomična.

Balkance još "ne kače" te visoke trakse, ali kada dođu biće velikih problema i sa porizvodnjom i sa prodajnom cijenom te struje.

(MONDO/Tanjug)

Tagovi