Region

PREOKRET U PRIŠTINI: Vlast se uplašila? Zakon o zaštiti OVK nije prošao pod pritiskom iz sveta

Autor Georgi Mitev Šantek Izvor kosovo online

U Skupštini Kosova danas nije izglasan problematični Predlog zakona o zaštiti vrednosti borbe OVK. Podršku za zakon kojim bi bilo zabranjeno i da se pominju zločini OVK dalo svega 35 poslanika.

Ilustracija
Izvor: Mondo/Goran Sivački

Vlasti i dobar deo političara u Prištini su shvatili poruku iz Evrope i SAD. Zlonamerni zakon o "zaštiti tekovina OVK", predložen kao kontraudar na akcije haškog Suda za zločine OVK, nije prošao u parlamentu samoproglašene Republike Kosovo.

Poslanici Pokreta Samoopredeljenje i poslanici Demokratskog saveza Kosova nisu danas glasali za Predlog zakona o zaštiti ratnih vrednosti OVK, prenosi Ljajmi.

Samo 35 poslanika je glasalo za usvajanje tog zakona, dok je jedan bio protiv.

Svi poslanici DPK prisutni na sednici glasali su za zakon, poslanici Alijanse za budućnost Kosova, NISMA i poslanici nesrpskih manjina.

Iako su sednici prisustvovali poslanici Samoopredeljenja i poslanici DSK, oni uopšte nisu učestvovali u glasanju, blokirajući usvajanje zakona o zaštiti ratnih vrednosti OVK.

Na Nacrt zakona zamerke su ranije izneli i iz ambasada SAD, Nemačke, Švajcarske kao i Kancelarije EU i OEBS jer smatraju da se njime ugrožava sloboda govora i prava građana.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je poručio da Zakon o zaštiti vrednosti borbe OVK koji prištinske vlasti planiraju da usvoje, predstavlja pokušaj da se Srbi nateraju da misle kao Albanci i da budu hapšeni ukoliko govore drugačije.

Inače Zakonom se određuje i "institucionalna i građanska obaveza za zaštitu vrednosti borbe OVK", a kako se navodi, ko ne bude poštovao odredbe, biće krivično gonjen.

Predstavnici Srba na Kosovu upozorili su ranije da ih brine najava glasanja za Predlog zakona o zaštiti vrednosti borbe OVK, kojim će im, kao što ukazuje i američki ambasador, dodatno biti ograničena i onako skučena sloboda govora na Kosovu.

Portparol Specijalnog tužilaštva Suda za OVK u Hagu, Kristofer Benet, saopštio je u junu da je ovo tužilaštvo Specijalizovanim većima Kosova podnelo na ispitivanje optužnicu sa deset tačaka kojima se Hašim Tači i predsednik Demokratske partije Kosova Kadri Veselji i druga lica terete za niz zločina protiv čovečnosti i ratnih zločina, uključujući ubistvo, prisilno nestajanje lica, progon i mučenje.

Mesec dana kasnije, Tači je odgovarao na pitanja tužioca u Hagu.

Tagovi