Region

Srpski epidemiolog: Korona NAPRAVILA HAOS kod izliječenih, ovo su SIMPTOMI

Autor Maja Gašić Izvor MONDO/Tanjug

Postoji još jedan problem, a sa kojim će se suočavati svi zdravstveni sistemi širom svijeta.

Izvor: Guliver/Getty images plus/iStock/chayakorn lotongkum

Direktor Infektivne klinike u Beogradu dr Goran Stevanović ukazao je da se kao problem pojavljuje to što sada ima pacijenata koji se, nakon preležanog kovida, javljaju sa različitim vrstama subakutnih posledica, prolongiran osjećaj zamora, malaksalosti, sa manje ili više ozbiljnim respiratornim ili kardiološkim tegobama.

"Činjenica je da su oni i prije bili ozbiljni kardiološki, pulmološki, hronični bolnesnici, tako da bi ovo možda moglo da bude pogoršavanje njihove osnovne bolesti nakon teške infekcije", rekao je i dodao: 

"Ali ne smijemo da isključimo ni mogućnost da je kovid napravio dopunske probleme i tim pacijentima", rekao je Stevanović i dodao da će se sa tim suočiti svi zdravstveni sistemi u svijetu.

Kako kaže, takvi pacijenti ne mogu da budu zbrinjavani u kovid bolnicama, jer su kovid negativni, ali im je svakako potrebna dodatna dijagnostika, pa se na to mora obrati pažnja u narednom periodu.

MONDO vas poziva da poštujete preporučene mjere – držite distancu, nosite masku i izbjegavajte okupljanja, to je jedini način da se spriječi širenje epidemije.

Tagovi