ŠTA KAŽETE?

Seksualno uznemiravanje na svakom koraku: Žene, da li se osećate BEZBEDNO?

Izvor mondo.rs

Na Tviteru je pokrenuta inicijativa pod heštegom žene u javnom prostoru u okviru koje one dele svoja iskustva o seksualnom uznemiravanju koje su doživljavale na javnim mestima. Pitanje NIJE da li je moguće da se to tako često dešava, već kada će konačno prestati?

Izvor: Printscreen/Viral

“Nekada sam bila samoj sebi smešna i mislila da preterujem kada se bojim i okrećem za sobom, a onda mi se desilo da je za mnom u zgradu usao čovek i skinuo pantalone.”

“Ja sedmi razred, a 40-godišnji muškarac kaže ‘jedva čekam da te vidim za par godina bićeš za prste polizati’.”

“Cela Gimnazija u Novom Pazaru ima sećanje na profesora Bajrama koji bi na svako ‘profesore, ulazi promaja mozemo li da zatvorimo prozor’ imao jedno ‘zatvorite ga da joj ne udje’.”

Ovo su samo neka od hiljadu zabrinjavajućih iskustava koje su žene podelile na društvenim mrežama uz #ženeujavnomprostoru. Inicijativa je potekla iz Hrvatske, ali se ubrzo pokazalo da je na celom Balkanu situacija slična. Ulica, gradski prevoz, radno mesto, škola, to su sve mesta na kojima bi trebalo da smo bezbedne, ali da li je to zaista tako?

 “Ne, žena nije sigurna u javnom prostoru. Medjutim, ono što je još gora situacija za žene je da ni njihov privatni prostor nije siguran. Vrlo dobro znamo iz svih statistika da su za žene najopasniji njihovi partneri i drugi muškarci sa kojima dele svoje kućanstvo. Najviše silovanja i najviše ubojstava se upravo dogadja u krugu vlastite obitelji”, rekla nam je Ksenija Kordić iz Udruženja građana Femrevolt, koje se kandidovalo na nedavnim izborima u Hrvatskoj u okviru liste Socijalističke radničke partije Hrvatske (SRP). Nisu ušli u Sabor.

Trenutno je Instagram preplavljen crno-belim fotografijama u cilju podizanja svesti o femicidu u Turskoj. U ovoj državi više od 400 žena godišnje biva ubijeno u porodičnom nasilju i taj broj raste iz godine u godinu. Kakva je razlika između dobacivanja ženi na ulici i podizanja ruke na nju kod kuće? Manja nego što mislite. Svako ko upućuje seksističke uvrede na javnom mestu, sigurno nema zadrške da pređe sa reči na dela, na nekoj privatnijoj lokaciji.

“Da bi žena bila sigurna u javnom prostoru, ona bi morala biti jednakopravna gradjanka, kao i svi drugi gradjani, kao muški gradjani, sama činjenica da moramo apostrofirati taj problem nam govori da nije tako”, objasnila je Kordić.

Zbog čega su ispovesti žena na Tviteru naišle na osudu ne samo muškaraca, nego i drugih žena, da li nas zakon na bilo koji način štiti i kako problem nasilja nad ženama može da se reši, pogledajte u našem videu.

Pogledajte!