Region

„Podgorička ulica“ u Beogradu neće mijenjati ime

Autor Mladen Stojović Izvor Dan

Vijest da gradske vlasti Beograda planiraju da promijene nazive ulicama dobijenim po toponimima i ličnostima iz SFRJ izazvala je veliku pažnju javnosti u region.

Izvor: Mondo/Stefan Stojanović

Najavljena je izmjena naziva Porečke, Hvarske, Hrvatske, Splitske, Podravske, Bjelovarske, Šibeničke, Ljubljanske, Bledske, Bosanske, Mariborske, Celjske, Lopudske, Murske, Zeničke i brojnih drugih ulica koja nose imena po toponima iz bivših jugoslovenskih republika…

Nazivi ulica po crnogorskim toponimima i ličnostima neće biti mijenjane, potvrdio je za Dan Goran Vesić, zamjenik gradonačelnika Grada Beograda.

On je za podgorički dnevnik naveo da Beograd ima Podgoričku ulicu i to na najboljem mjestu – na Vračaru.

Kako Podgorica ima Beogradsku ulicu i ponosi se njome i mi se u Beogradu ponosimo Podgoričkom ulicom. Tako će i ostati. Mi smo braća i drago nam je što u Podgorici nijesu ukinuli Beogradsku ulicu onako kako su to radili u Zagrebu i Sarajevu. Zato se mi u Beogradu ponosimo i Podgoričkom, i Njegoševom, i Cetinjskom i Durmitorskom i mnogim drugim ulicama nazvanim po toponimima i ljudima iz Crne Gore”, kazao je Vesić za Dan.

List podsjeća da Podgoričku ulicu, ima više gradova širom Srbije - Sombor, Jagodina, Leskovac, Niš, Valjevo, Novi Sad…

Član Savjet za davanje predloga naziva naselja, ulica i trgova Cvetko Vukčević kaže da Glavni grad sigurno neće mijenjati nazive ulicama, a pozdravlja odluku vlasti Beograda da ne mijenjaju nazive ulicama dobijenim po crnogorskim toponimima i ličnostima.

Beograd je bio centar bivše Jugoslavije i lijepo je da ostanu svi ti nazivi dati po našim toponimima. Mi imamo Beogradsku, oni imaju Podgoričku ulicu i to je uzajamno. Mislim da ni Skoplje nije mijenjalo nazive. Davanje imena ulica je odlika jednog vremena. Ne znači ako ja dođem i recimo antifašista sam da treba da mijenjam nazive ulicama datim po ljudima iz NOB-a. To nikada uradio ne bih. Ako dođe neko ko ima drugačiji stav i počne da mijenja nazive pravi strašnu grešku. Možda se meni ne sviđa Ulica Miloša Obilića, ali neću da je mijenjam, jer zašto bih. Bolje da se mijenjaju uslovi života i da se stvara bolji život nego nazivi ulica. Ulice je najlakše promijeniti. To što Beograd ne mijenja nazive ulica datih po našim toponimima znači međusobno poštovanje. Mi poštujemo njih, oni nas i tako bi trebalo da bude kod svih. Treba ispoštovati sve. Poštujući sebe poštujemo i druge”, rekao je za Dan Vukčević.

On je dodao da Podgorica ima brojne ulice nazvane po toponimima iz SFRJ.

Mi imamo Zagrebačku, Ljubljansku, Kozaračku, Vojvođansku, Novosadsku… Jedino smo promijenili naziv Ulici Titov Veles jer je i grad, pa je sad samo Ulica Veles. Pozdravljam to što Beograd neće mijenjati naše nazive, ali vjerovatno da je kod njih postojao razlog zašto mijenjaju druge, jer je dio ulica mijenjan po Hrvatskoj”, rekao je Vukčević.

Tagovi