LAŽ

Popodne se proširila lažna vest da je umro Stipe Mesić: "On je baš ručao u to vreme"

Autor Danijela Pašić

Fake news je objavljen s lažnog profila potpredsjednika Vlade Miloševića, kreirao ga je italijanski novinar Tommaso De Benedetti

Izvor: Mondo/ Goran Sivački

Danas oko 15 sati na Twitter profilu potpredsednika hrvatske Vlade Borisa Miloševića objavljena je vest da je preminuo bivši hrvatski predsednik Stjepan Mesić. Vrlo brzo ta je vest uklonjena, a zamenila ju je informacija „Ovaj račun je iprevara talijanskog novinara Tommasa De Benedettija".

Dakle reč je o lažnom profilu potpredsednika hrvatske Vlade koji je kreirao italijanski novinar Tommaso De Benedetti. Ali i pre nego što je objavljeno da je reč o lažnom profilu "Jutarnji" je proverio istinitost objavljene informacije.

Mesićevi bliski prijatelji kazali su kako je on u trenutku objave te informacije bio s društvom na ručku u jednom restoranu na zagrebačkoj Trešnjevci.

Italijanski novinar De Benedetti poznat je po objavi lažnih informacija na lažnim twitter nalozima visokih državnih funkcionera. Njegova poslednja žrtva bila je ministarka spoljnih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković. Naime, na njenom Twitteru objavljena je vest da je u Hagu umro Ratko Mladić.

Vest su brzinom munje objavili mediji u regionu, a ubrzo je stigao demanti iz Haga.