Region

Na zidovima starog hotela pronađene freske iste kao u manastiru Morača

Autor Ivan Pavlović Izvor mondo.rs Izvor mondo.ba

Radnici angažovani na rušenju devastiranog hotela "Jahorina" na istoimenoj planini ostali su u čudu kada su tokom radova u podrumu ovog objekta pronašli freske oslikane na podu i zidovima!

Izvor: Printscreen

Kako je postojala mogućnost da su otkriveni vrijedni ostaci vjerskog objekta starog nekoliko vjekova, radovi su obustavljeni nakon čega su obaviješteni nadležni inspekcijski organi, kao i predstavnici crkve.

Međutim, nakon što su stručnjaci pogledali freske ispostavilo se da su u pitanju ne tako stare replike ktitorskih fresaka iz manastira Morača.

Milijana Okilj, iz Republičkog zavoda za zaštitu kluturno-istorijskog i prirodnog nasleđa Republike Srpske je pojasnila kako je ustanovljeno da su zidovi oslikani osamdesetih godina od strane studenata.

"Kontaktirali smo neke ljude koji su ranije radili u hotelu Jahorina, koji su nam ispričali kako je posle Olimpijade došla veća grupa studenata Arhitektonskog fakulteta i Likovne akademije u Sarajevu koji su ukrašavali prostor", kazala je ona.

Prema riječima ovog profesora i arhitekte replike su bile veoma kvalitetne, a koliko su se studenti potrudili najbolje govori to da su oslikali i imitirali srednjovjekovne zidove.

"Drago nam je da su savjesni građani prijavili slučaj i da smo odreagovali, bila bi šteta da je uništeno nešto što bi imalo veliku vrijednost", zaključila je Okiljeva.