Region

"Ne mogu naši u Knin! Što smo zamjerali Crnoj Gori?"

Autor Aleksandar Nastevski

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić govorio je o obilježavanju 25 godina od operacije "Oluja".

Izvor: ATA Images /Antonio Ahel

Aleksandar Vučić je rekao novinarima u Predsedništvu Srbije je rekao da su svi Srbi u regionu postigli dogovor da ne idu jedni protiv drugih

"Možemo da se razlikujemo po mnogim pitanjima, ali da nikada ne idemo protiv nas", rekao je Vučić.

"Ja lično kao predsjednik Srbije ne mogu da podržim prisustvo naših ljudi u Kninu (centralnoj svečanosti obilježavanja operacije "Oluja" u organizaciji hrvatskih vlasti)",kaže predsjednik Srbije o mogućem učestvovanju novog potpredsjednika Vlade Hrvatske Borisa Miloševića iz redova srpske nacionalne manjine u toj zemlji i dodao: 

"Zašto smo onda zamjerali Crnogorcima (kada smo prisustvovali godišnjici prethodnih godina)". 

Vučić je rekao da će se truditi da razumije i da Milošević donese odluku da prisustvuje hrvatskom obeležavanju "Oluje" u Kninu.

"Ali nijednog sekunda ih neću optužiti da su izdajnici", navodi Vučić.

Vučić je rekao da je "Oluja" težak zločin etničkog čišćenja, ali je dodao da je važo da Srbija gradi bolje odnose sa Hrvatskom, kao i da ti odnosi ne smiju da budu zasnovani na ponižavanju Srbije i srpskog naroda.

"Ja razumijem da položite cvijet na mjesto gdje su ubijeni Hrvati, ili oni gdje su stradali srpski civili. Sve to može, ali ovo je već nešto malo drugačije i negdje bi dalo neku vrstu legitimiteta tom etničkom čišćenju", ocijenio je predsjednik Srbije.

On je rekao da će Srbija i Republika Srpska zajedno obeležiti godišnjicu operacije "Oluja" u Rači, gdje će biti postavljeno spomen-obeležje.