Region

Pogledajte poruku HRVATSKE VOJSKE povodom OLUJE: Istaknite ZASTAVE, SLAVITE

Autori mondo.me Aleksandar Nastevski

Ministarstvo odbrane Hrvatske objavilo je povodom obeležavanja 25 godina od operacije "Oluja" video spot u kome su građanima te zemlje poslali SLEDEĆU PORUKU.

Izvor: Screenshot/Youtube/MORH Ministarstvo obrane Republike Hrvatske

Sam video spot koji je objavljen povodom obeležavanja ove godišnjice započinje grmljavinom, aludirajući na naziv same vojne operacije.

"Ponosni smo na sve naše pobede", poručuje se na početku video spota u kome govore pripadnici Hrvatske vojske. 

U ovom spotu pripadnica Hrvatske vojske poručuje građanima Hrvatske da na dan godišnjice vojne operacije "Oluja", 5. avgusta, "istaknu šahovnice i slave hrvatsku pobedu, kao i da čuvaju jedni druge".

"Tada smo bili hrabri, zato budimo odgovorni", kaže jedan od pripadnika Hrvatske vojske. 

Treći hrvatski vojnik poručuje u spotu Ministarstva odbrane Hrvatske da građani "Kninsku tvrđavu dodirnu srcem, a hrvatske branitelje molitvom".

"Ostanimo odgovorni", navodi se na kraju ovog spota. 

Hrvatska 5. avgusta obeležava "Dan pobede i domovinske zahvalnosti" i "Dan hrvatskih branitelja". 

Sa druge strane, Srbija i Republika Srpska na ovaj dan odaju poštu svim srpskim žrtvama u toj hrvatskoj vojnoj operaciji pomenima i paljenjem sveća. 

Vlasti u Hrvatskoj pozvali su građane da ove godine zbog epidemije korona virusa tokom obeležavanja godišnjice poštuju sve epidemiološke mere. 

"Ovogodišnje obeležavanje biće nešto drugačije nego ranije zbog epidemioloških razloga, ali dostojanstveno", naglasio je predsednik Vlade Andrej Plenković za HRT.

On je na pitanje hoće li Boris Milošević iz Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS), koji je izabran za potpredsednika nove hrvatske vlade, ići na proslavu godišnjice Oluje s njim, odgovorio je kako misli da bi to bilo dobro i korisno, te kako o tome razgovara s njim.

"Mislim da je naše društvo zdravo, ova 2020. je po mnogo čemu bitna i za demokratsku konsolidaciju, toleranciju u društvu... korak napred vrlo jasno opredeljivanje prema istoriji i mislim da ćemo naći rešenje", istakao je hrvatski premijer.

Za vojnu akciju "Oluja" pred sudom u Hagu osuđena je samo jedna osoba.

Odluka o početku akcije "Oluja" doneta je na Brionima 31. jula 1995. godine, a na predlog tadašnjeg komandanta sektora "Jug" hrvatskog generala Ante Gotovine.

Na tom sastanku u vili na Brionima predsednik Hrvatske Franjo Tuđman jasno je definisao cilj operacije, poručivši da treba naneti "takve udarce Srbima da praktično nestanu sa ovih prostora".

Vojne planove i strategiju u operaciji "Oluja" osmislila je američka firma MPRI, koja je i obučila hrvatsku vojsku, navodi se u tužbi koju su protiv naslednika te firme, kompanije Indžiliti, pokrenuli u SAD Srbi iz Hrvatske. MPRI su osnovali penzionisani američki generali, a predsednik centra Veritas Savo Štrbac rekao je da je ta firma produžena ruka američke vlade.

Sama akcija počela je 4. avgusta 1995. ofanzivom hrvatske vojske, policije i Hrvatskog vijeća obrane (vojska bosanskih Hrvata) na područja Banije, Like, Korduna i severne Dalmacije, odnosno na Republiku Srpsku Krajinu.

Dan kasnije, hrvatska vojska je ušla u gotovo napušten Knin i razvila hrvatsku zastavu.

Tagovi