NAVALA

NAJEZDA MIGRANATA u OVOM gradu, policija ne zna šta da radi!

Autor Lana Stošić

Sve veći broj migranata ilegalnim putem dolazi do Tuzle, ali i okolnih gradova u BiH.

Izvor: Vedran Ševčuk, mondo.ba

U zavisnosti od cilja pojedini se zadržavaju u najvećem gradu Tuzlanskog kantona, dok se drugi kreću prema Sarajevu ili Bihaću gde su formirani migrantski kampovi.

U toku meseca juna ove godine na području Tuzlanskog kantona policija je pronašla i evidentirala 1.800 migranata, koji kod sebe nisu imali identifikacione dokumente ili potvrdu o iskazanoj nameri podnošenja zahteva za azil, sa dokazom o prijavi adrese boravka.

Sve ovo predstavlja i otežavajuće okolnosti za obavljanje dužnosti policajcima koji često intervenišu zbog učestvovanja migranata u krivičnim delima.

U prethodnom mesecu zabilježeno je 20 krivičnih dela, među kojima su ubistvo, nanošenje teških telesnih povreda, nanošenje teških telesnih povreda u pokušaju, razbojništvo i razbojništvo u pokušaju, potvrđeno je za Klix.ba iz Uprave policije Tuzlanskog kantona.

Najviše migranata iz Pakistana, Afganistana, Bangladeša... Migranti policajcima stvaraju veliku muku, a među najteže počinjenim navedeno je ubistvo koje se dogodilo 29. maja ove godine.