Region

Dodik: AKO KOSOVO mogu da odvoje od Srbije, MOŽE I RS da ode OD BIH!

Autori mondo.me Danijela Pašić

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik kaže da Kosovo ne može da bude priznata međunarodna država na način kako to neke zemlje u svetu prihvataju, i da bi RS po tome trebalo da ima isti tretman - jer su identične nacionalne okonosti u kojima se to pitanje rešava.

Izvor: Printscreen/TV Pink

"Mi smo predsedniku Vučiću predočili naš stav da je nemoguće odvajati priču o statusu Kosova a da se pri tome ne razgovara o Republici Srskoj", rekao je Dodik i dodao da je Vučić saslušao, ali nije odgovorio kada su mu izneli tu inicijativu.

"Mislim da ćemo sa tom inicijativom ići do Parlamenta RS", rekao je Dodik nakon sastanka sa Vučićem u Banjaluci i dodao da ona nije usmerena protiv Dejtonskog sporazuma i da je cilj RS da se taj sporazum poštuje.

 "Mi živimo Republiku Srpsku kao državu, a imamo i slične ambicije i strahove. Zaintersovani smo za status Kosova i verujemo da Srbija ima državno pravo i da je pitanje jedan Srbije pitanje Kosova, ali ja smatram da bi pitanje u nacionalnom smislu broj 1 trebalo da bude Republika Srpska", rekao je Dodik i naglasio da "nema Srbina gde god on živi da nije zaintesovan za pitanje Kosova".

Istakao je da RS neće prihvatiti priznanje Kosova kao samostalne države i onemogućiće bilo kakve manifestacije o tome na teritoriji BIH.

Dodik je novinarima preneo da su se sa Vučićem, pored infrastrukrutnih projekata dogovorili da se narednih meseci radi na izradi zakona o zaštiti ćirilice i sprskog jezika i da se usvoji u oba parlamenta.

"To je prirodno naše suvereno pravo i nemamo nameru da oklevamo na tom pitanju", kaže.