Region

Kakvo je stanje u regionu: Evo gde ima najviše zaraženih

Autori mondo.me Nataša Petrović

Težak dan za Bosnu i Hercegovinu, evo kako je u ostalim "komšijskim" zemljama...

Izvor: AP Photo/Emilio Morenatti/Tanjug

U poslednja 24 časa u Bosni i Hercegovini je od posledica korona virusa preminulo pet osoba, tri u Federaciji BiH i dve u Republici Srpskoj. Broj žrtava od početka pandemije korona virusa porastao je na 256.

U tom vremenskom periodu u BiH je registrovano ukupno 188 novozaraženih osoba, od toga u Federaciji BiH 143, a u Republici Srpskoj 43. 

Institut za javno zdravlje Republike Srpske preporučio je nošenje zaštitnih maski i na otvorenom, u situacijama u kojima nije moguće držati fizičku distancu od dva metra.

Ministar zdravlja i socijalne zaštite RS Alen Šeranić rekao je da se ne razmatra uvođenje vanrednog stanja u tom entitetu BiH zbog epidemiološke situacije izazvane pandemijom korona virusa.

Kada je reč o drugim zemljama regiona, prema poslednjem preseku stanja u Severnoj Makedoniji, načinjenom juče u 16 časova, u prethodna 24 časa registrovano je 96 novih slučajeva COVID-19, oporavila se 61 osoba, a deset osoba je preminulo.

Od izbijanja epidemije ukupan broj zaraženih u toj zemlji je dostigao 9.249. Ozdravila je 4.871 osoba, 432 osobe su preminule, a broj aktivnih slučajeva je 3.946.

U protekla 24 sata u Hrvatskoj je zabeleženo 49 novih slučajeva zaraze korona virusom, što je broj aktivnih slučajeva povećalo na 1.116, objavio je danas Nacionalni štab civilne zaštite.

Od 25. februara, kada je zabeležne prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas je ukupno potvrđeno 4.422 osoba zaraženih novim korona virusom.

Od posledica korona virusa do sada su preminule 123 osobe.

Prema poslednjim dostupnim informacijama iz Slovenije, u toj zemlji je registrovano sedam novih slučajeva korona virusa, a preminula je još jedna osoba, prenele su agencije. 

Slovenija trenutno ima 237 aktivnih slučajeva zaraze korona virusom, a 19 obolelih nalazi se na bolničkom lečenju. Tri hospitalizovana pacijenta se trenutno nalaze na respiratoru,a ukupan broj preminulih od COVID-19 od izbijanja epidemije je 113, navodi agencija STA.

Epidemiološka situacija u Albaniji se pogoršava, a prema poslednjim dostupnim informacijama, od početka epidemije zaražena je ukupno 4.171 osoba, a od posledica COVID-19 preminulo je 113 osoba. Kako izveštava internet portal exit.al, serološko testiranje na korona virus zainteresovanima će od sada moći da nude i privatne bolnice i laboratorije u Albaniji.