Region

Niš: Porodili trudnicu na respiratoru, beba preminula odmah posle porođaja

Autor Nataša Petrović

Juče je Srbiju potresla vest – zaražena trudnica u Nišu porođena je carskim rezom, ali je beba preminula. Evo u kakvom je stanju sada majka.

Izvor: Guliver/GettyImagesPlus/iStock/Gustavo Escribano Delga

Zaražena trudnica (27) koja se nalazi u bolnici u Nišu, na respiratoru, juče je porođena carskim rezom, u sedmom mesecu trudnoće. Beba je, nažalost, preminula, a o stanju majke je za TV Prva govorio direktor Klinike za anesteziju dr Radmilo Janković.

"Kolegijum lekara pratio je iz sata u sat stanje trudnice i bebe, juče negde rano ujutru su mi saopštili da plod već trpi dovoljno, pa je konzilijum doneo odluku da se žena porodi. Porođena je, beba prodisala, ali je brzo došlo do srčanog zastoja, i uprkos pokušajima reanimacija, novorođenče je preminulo", ispričao je lekar.

"Trudnica je u postoperativnom periodu, i dalje je na mehaničkoj ventilaciji. Njeno stanje je i dalje ozbiljno, ali stabilno".

Dr Janković je rekao i da u bolnici imaju još jednu zaraženu trudnicu, koja je takođe u stabilnom stanju.

Pre tri dana su, kako kaže, u bolnicu primili i trudnicu iz Kuršumlije – "ona je sasvim stabilno, ne zahteva ni kiseoničnu potporu".

Komentarišući slučaj žene koja je juče porođena, direktor GAK Višegradska dr Aleksandar Stefanović rekao je da svakako bila otežavajuća okolnost to što je majka na respiratoru.

"Posledica korona virusa je obostrana upala pluća koja otežava stanje ne samo majke, nego i ploda. Plod zavisi od majke, on dobija kiseonik, sve što mu je potrebno preko pupčane vrpce, u ovom slučaju, kada imamo obostranu pneumoniju i otežano disanje, pomoć respiratora, sigurno da je i beba patila prilično u materici. U takvim slučajevima je na konzilijumu da odluči šta će raditi. Nekada se mora odlučiti za prekid trudnoće, tj. porođaj carskim rezom da bi se olakšalo stanje majke. Naš postulat je da prvo štitimo život majke, i bebe naravno, a najbolje je kada možemo da spasimo oboje".

Govoreći o tome da li je opšte moguće održavati trudnoću na respiratoru, doktor kaže: "Da, imali smo takvih slučajeva, ali nije svaka trudnoća na respiratoru ista. Ovde smo imali slučaj da je ugroženo snabdevanje bebe".