RATNI ZLOČINI

DŽELAT Srba nađen mrtav na dnu jezera, bio je komandant zloglasnog logora!

Autor Lana Stošić

Leš Zdravka Pave Mucića (64), nekadašnjeg komandanta zloglasnog logora za Srbe "Čelebići", pronađen je u Cerićima kod Konjica, u kome je do rata živelo samo srpsko stanovništvo.

Izvor: YouTube/printscreen/IRMCT

Njegov nestanak prijavljen je lokalnoj policiji, a telo je nađeno juče.

Mucić je otišao u ribolov i nije se vratio kući. Organizovana je potraga i telo je pronađeno u jezeru. Prvi rezultati istrage ukazuju da se Mucić utopio.

“Izvršen je uviđaj na licu mesta i potvrđen identitet lica koje je poslednji put boravilo na području Donjeg Sela i Cerića”, navodi se u saopštenju Operativnog centra Policijske uprave Konjic, pišu Novosti.

Zdravko Mucić, poznatiji u Konjicu kao Pavo, bio je komandant zloglasnog logora "Čelebići" od maja do novembra 1992. godine, u kome je smrtno stradao 21 srpski logoraš.

Tokom suđenja u Hagu, koje je trajalo od marta 1997. do novembra 1998. godine, svedočila su 122 svedoka.

Pretresno veće je 16. novembra 1998. donelo presudu kojom je Mucić, na osnovu krivične odgovornosti nadređenog, osuđen na sedam godina zatvora i to zbog protivpravnog zatočenja civila, lišavanja života, mučenja, nečovečnog postupanja i nanošenja patnji i teških povreda.

Protiv Mucića, Zejnila Delalića, Hazima Delića i Esada Landže, Haški tribunal je 19. marta 1996. godine podigao optužnice zbog zločina nad Srbima počinjenih u logoru "Čelebići" kod Konjica.

čelebići
Izvor: YouTube/IRMCT

Mucić i Delalić su u martu uhapšeni u Austriji odakle su sprovedeni u Hag, dok su Delić i Landžo tek u novembru 1996. iz Konjica prebačeni takođe u haški pritvor.

Nakon žalbenog postupka, koji je trajao tri godine, Muciću je kazna povećana na devet godina i on je nakon izdržanih dve trećine kazne, 18. jula 2003. pušten na slobodu.

Trojka iz Konjica bili su prvi ratni zločinci koji su optuženi i presuđeni za zločine počinjene nad Srbima tokom građanskog rata u BiH.

Zašto je Mucić boravio u Cerićima i imaju li priče koje kruže društvenim mrežama da je tražio nešto skriveno tokom ratnih dešavanja utemeljenje, možda će pokazati istraga.

Zasad mediji u Hrvatskoj i BiH upadljivo ćute na vest o smrti Mucića.

Za zločine u BiH je 2018. okrivljeno još najmanje 16 Bošnjaka i Hrvata, koji još čekaju optuženičku klupu.

Suđenja ljudima koji su potpuno "očistili" oko 8.000 Srba iz ovog dela BiH odložena su, nezvaničo, zbog korona virusa.

Tagovi