Šta raditi?

Slučaj devojčice potresao Srbiju: UJED PSA može imati SMRTONOSNE posledice

Autor Maja Gašić

Koje su sve moguće komplikacije kada vas ujede pas i simptomi koje ne smete ignorisati...

Izvor: privatna arhiva

Slučaj sedmogodišnje devojčice iz okoline Aranđelovca koju je teško povredio komšijski pas, stafordski terijer, potresao je Srbiju. Malena Lena, koja je zadobila ozbiljne povrede, juče je operisana u Beogradu na Institutu za majku i dete, a prema rečima njena majke Marijane, predstoji joj još jedna operacija.

“Kada sam je videla koža joj je visila sa obraza, nos pocepan, uvo poluotkinuto. Ujeo ju je sa podlakticu i na nogama sam videla ujede. Zaklalo bi mi dete da ga žena čiji je pas nije odvojila. Strašno”, ispričala je Marijana kako je njeno dete izgledalo posle napada.

Stafordi su hrabri, inteligentni, snažni, brzi, moćni i okretni borbeni psi, mišićave i čvrste građe, a to da nisu za neiskusne i neodgovorne vlasnike više puta potvrdili su slučajevi koji su nažalost imali tragičan ishod.

U Srbiji se godišnje, prema onome što možemo pročitati u medijima, dogodi i na desetine napada pasa "opasnih rasa" na ljude, među kojima prednjače napadi na decu.

Ujed psa nikada nije bezazlen, a posledice koje može ostaviti po zdravlje su brojne.

Evo šta treba da radite ako vas ujede pas...

Prvo treba utvrditi da li su rane površinske (nisu dublje od par milimetara) ili dubinske (obilno krvare i verovatno će zahtevati ušivanje).

Bilo da je reč o jednim ili drugim, ova četiri koraka je veoma važno da uradite: 

1. Isporati mesto ujeda čistom vodom i blagim sapunom kako bi se uklonila pljuvačka i nečistoće;

2. Na ranu naneti antiseptik za sprečavanje nastanka infekcija;

3. Ako rana krvari, prekriti je sterilnom gazom ili čistom krpom i pritiskanjem pokušajte da zaustavite krvarenje;

4. Obavezno se javite lekaru.

Šta ako pas nije vakcinisan?

U tom slučaju veoma je važno da posetite epidemiologa, jer postoji rizik od infekcije besnilom.

BESNILO je akutna zarazna bolest koja pogađa životinje, čiji je uzrok virus iz porodice "rabdovirusa". Inkubacioni period je veoma promenljiv i kreće se od nekoliko dana do više godina, što je najveći raspon inkubacije kod neke infektivne bolesti. Najčešće se kreće od 20 do 90 dana. Ukoliko se ne pristupi lečenju odmah, smrt nastupa u roku od dva do šest dana.

Simptomi su sledeći:

* svrab i peckanje rane nastale ujedom

* slabost i umor

* glavobolja

* visoka telesna temperatura

* strah od vode

* povećano lučenje pljuvačke

Ovi simptomi e mogu i pogoršati, a onda nastupaju grčenje mišića, halucinacije, delirijum, gušenje i prekid disanja.

Besnilo je NAJOPSNIJA posledica ujeda psa (kpod uslovom da je zaražen virusom besnila), a mogu se pojaviti i tetanus i sekundarne infekcije na mestu ujeda.

TETANUS

Tetanus je teška akutna infektivna bolest koju karakterišu tonički i paroksizmalni grčevi mišića. Izazvana je toksinima bakterije Clostridtum tetani. Jedan od načina prenosa je sa zaraženog psa na čoveka. Kada bakterija uđe u krv, ona proizvodi toksin koji uzrokuje sledeće simptome: 

* ukočenost mišića

* grčenje

* otežano gutanje

* znojenje

* temperaturu

U ovom slučaju je jako važno primiti vakcinu protiv tetanusa ( u slučaju da ne niste primili pslednjih pet godina).

SEKUNDARNE INFEKCIJE

Ako se rana nastala ujeda psa ne leči, može doći do sekundarnih infekcija. Simptomi koji ukazuju da se ova infekcija javila, jesu sledeći:

* oticanje kože

* svrab okolo rane

* gnojenje rane i curenje limfe

Kada se rana inficira, bakterije i drugi mikoorganizni se lakše nastanjuju u koži i tkivu, što dodatno komplikuje zdravlji zato je važno javiti se lekaru zbog preventivne dati antibiotske terapije.

Tagovi