Region

U Nišu ČETVORO mrtvih za jedan dan: Ovako nije bilo ni u prvom "piku"!

Autor Bojana Zimonjić Jelisavac

Pogledajte obraćanje direktora Kliničkog centra i šefa epidemiološko-trijažnog tima!

Izvor: Tanjug/Screenshot

U prethodna 24 časa u kovid bolnicama niškog Kliničkog centra preminula su četiri pacijenta od posledica infekcije korona virusom, izjavio je pomoćnik direktora te zdravstvene ustanove Goran Stanojević.

On je na konferenciji za novinare rekao da je prosečna starost preminulih 70 godina. Stanojević je naveo da je trenutno u kovid bolnicama Kliničkog centra u Nišu hospitalizovano 226 pacijenata, od kojih je šestoro u "jako teškom" stanju i priključeni su na respiratore, dok su ostali u stabilnom stanju, prenosi Beta.

"Zbog nepovoljne epidemiološke situacije novi Klinički centar je tokom noći ušao u kovid sistem a u intenzivnu negu je tokom noći primljeno 15 pacijenata", naveo je Stanojević.

On je kazao da u novom odeljenju intenzivne nege ima mesta za 42 pacijenta, a da na trećem i četvrtom spratu novog Kliničkog centra, koji su takođe otvoreni za kovid pacijente, ima ukupno 200 kreveta. 

"Situacija je alarmantna, ali pod kontrolom. Klinički centar Niš ima dovoljno kapaciteta za zbrinjavanje pacijenata i onih koji se trenutno nalaze na lečenju i onih koji se očekuju", izjavio je Stanojević.

Naveo je da je u dečijoj kovid bolnici trenutno hospitalizovano 15-oro dece i da su u stabilnom stanju.

"Među hospitalizovanim u kovid bolnicama je dosta mladih ljudi, ali nemamo informaciju da među njima ima i onih koji su navijači, odnosno da li su bili na utakmici (finala Kupa) u Nišu", rekao je Stanojević.

Direktor Klinike za infektivne bolesti Miodrag Vrbić rekao je da kroz trijažnu ambulantu te klinike dnevno prolazi 80 do 120 pacijenata.

"To je jedna tendencija zadnjih nedelju dana. Ne možemo da predvidimo da li će broj da se povećava ili smanjuje. Ovakav intenzitet prijema bezmalo nismo imali u prvom piku u aprilu", izjavio je Vrbić.

Prema njegovim rečima, nakon pregleda u trijažnoj ambulanti, pacijenti koji ne zahtevaju kiseoničku podršku idu u kućnu izolaciju, tako da je u kovid klinikama više od 90 odsto pacijenata na kiseoniku.

Vrbić je dodao da je od ukupnog broja hospitalizovanih oko polovina iz Niša, dok su ostali iz drugih mesta sa juga Srbije.

Šef epidemiološkog-trijažnog tima Nikola Milenković rekao je da su među zaposlenima u KC Niš trenutno inficirana tri lekara, 18 medicinskih sestara i tehničara i jedan nemedicinski radnik. Dodao je da su od početka epidemije izlečena 132 zdravstvena radnika, a jedan je preminuo.

Tagovi