Region

U Srbiji od septembra PONOVO ONLAJN NASTAVA?

Autor Aleksandar Nastevski Izvor mondo.rs

Srpski krizni štab za suzbijanje kovida 19 trebalo bi narednih dana da razmatra mogućnost da od septembra đaci, umesto u školske klupe, ponovo sednu pred ekrane televizora i računara, odnosno da nasatava ponovo bude organizovana onlajn!

Izvor: MONDO / Marko Čavić

Kako za "Politiku" kaže minsitar prosvete Mladen Šarčević sa svojim timovima uveliko diskutuje o mogućem uvođenju onlajn nastave od 1. septembra.

Bilo bi, kako pojašnjava Šarčević, pošteno da Ministarstvo prosvete potpuno spremi i tu opciju jer imaju dobru platformu i uslove da ponovo pokrenu časove od kuće

"To još nije bila tema na sednicama Kriznog štaba, pa ne mogu ništa detaljnije da vam kažem, ali nameravam da je pokrenem na sastanku tog tela u toku jula i da se aktivnije posevtimo i tom pitanju", kaže za "Politiku" ministar Šarčević.

On navodi da već ima razrađene planove za starije osnovce, srednjoškolce i studente i dodaje da sa njima neće biti problema.

"Mogli bismo da im uvedemo kombinovani nastavni režim u okviru kog bi deo gradiva učili od kuće, a samo povremeno, podeljeni u grupe, dolazili u obrazovne ustanove", objašnjava ministar Šarčević.

Kako ističe ministar prosvete, đaci do prvog do četvrtog razreda su veći problem jer ne mogu sami da budu kod kuće i za njih moraju do 1. septembra da spreme više nastavnih scenarija.

"Naš onlajn nastavni sistem poredim sa nemačkim i slovenačkim modelom i mislim da smo se dobro prilagodili na ovaj novi način rada", kaže Šarčević za "Politiku". 

Inače, već se snimaju i lekcije za onlajn nastavu za novu školsku godinu, a kako je ranije izjavio novinarima ministar Šarčević softver i 70 računara je kod nastavnika i profesora.

Oni u svojim domovima snimaju časove koji mogu služiti i đacima koji opravdano izostaju iz škole, ali i u slučaju da zbog epidemije korona virusa ponovo bude potrebno da se škola prebaci u onlajn režim rada. 

Inače, ove godine je zbog epidemije korona virusa i u Srbiji drugo polugodište u osnovnim i srednjim školama prošlo u vidu onlajn nastave.

Tagovi