Region

Tači negira da je RATNI ZLOČINAC: Podneću OSTAVKU ako je to istina!

Autori mondo.me Ivan Pavlović Izvor Radio slobodna Evropa

Ukoliko optužbe iz optužnice budu potvrđene, istog časa ću podneti ostavku kao vaš predsednik i suočiti se s njima, izjavio je predsednik Kosova Hašim Tači.

Izvor: Mondo/Goran Sivački

Tači se obratio javnosti pet dana nakon što je specijalizovani tužilac u Hagu protiv njega podneo optužnicu na razmatranje koja ga tereti za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti.

Kosovo je nova država, ali njeni lideri se moraju ponašati kao pravi državnici. Nosiću taj teret i braniti sebe, našu borbu za slobodu, sa svom snagom koju imam. Neću dozvoliti da ove lažne optužbe odvlače pažnju Kosova od zauzimanja mesta u međunarodnoj zajednici, kao člana Ujedinjenih nacija, NATO-a i Evropske unije”, naveo je Tači u opširnom obraćanju, prenosi Slobodna Evropa.

Dodao je da je Kosovo “dom svih njegovih građana, evropsko i multietničko društvo”.

Još jednom kažem ne osveti i da međuetničkoj toleraniciji”, rekao je Tači, naglašavajući da samo izgradnjom građanske demokratije Kosovo gradi evroatlantsku budućost.

"Političke greške u miru sam možda pravio, ali ratne zločine nikada. Čak i kad bi se vratio u mračna vremena Miloševića, uradio bih istu stvar, odgovarajući na metak neprijatelja metkom željnim slobode, ne čineći greške prema građanima srpske, romske ili albanske nacionalnosti", kazao je Tači.

Predsednik Kosova se u ponedeljak sastao i sa albanskim premijerom Edijem Ramom, koji je u poseti Kosovu zbog novonastale situacije.

U saopštenju se navodi da Hačim Tači, Kadri Veselji i drugi osumnjičeni iz optužnice snose krivičnu odgovornost za skoro 100 ubistava “čiji je identitet poznat, a među kojima su kosovski Albanci, Srbi, Romi i lica drugih nacionalnosti, kao i politički protivnici”.