Region

Veoma težak dan u Severnoj Makedoniji, u Hrvatskoj drama...

Autori mondo.me Zora Ćirković Izvor Agencije

Evo kakva je situacija u EX-YU zemljama.

Izvor: Guliver/Getty Images/Juliano703

U poslednja 24 sata u Republici Srpskoj je registrovano novih 60 slučajeva zaraze korona virusom, a novooboleli su identifikovani među 376 testiranih uzoraka, dok je jedna osoba je preminula.

Najveći broj novoobolelih su kontakti pozitivnih osoba na mestima lokalne transmisije virusa i porodični kontakti.

Do sada je u Republici Srpskoj potvrđeno 1.905 slučajeva virusa korona, a preminulo je ukupno 120 osoba, saopštio je Institut za javno zdravlje.

U Federaciji BiH su u protekla 24 sata registrovana 33 nova slučaja korona virusa među 543 testiranih uzoraka. U Federaciji BiH do sada je testirano 48.328 uzoraka, a COVID-19 je potvrđen kod 1.594 osobe.

Zaključno sa današnjim danom, u Federaciji BiH, oporavilo se 996 pacijenta, dok su trenutno aktivna 552 slučaja pozitivna na COVID-19. Zabeleženo je ukupno 46 smrtnih slučajeva, saopštio je Federalni zavod za javno zdravlje.

U poslednja 24 sata u Hrvatskoj je registrovano 19 novozaraženih, što je ukupan broj od početka pandemije povećalo na 2.336.

Do sada je testirano 72.746 osoba, od toga 268 u poslednja 24 sata. Kako je saopšteno iz Nacionalnog štaba za civilnu zaštitu, ukupan broj preminulih od početka pandemije je 107.

Prema jutros objavljenim informacijama lokalnih štabova, u Zadru su zaražene četiri osobe, a u Hrvatskoj je zavladao strah nakon što je ustanovljeno da je jedan od učesnika Bugarin Grigor Dimitrov pozitivan na virus.

Deo igrača i uži tim koji prati igrače, njih 22, sinoć su testirani u Zadru, a po poslednjim informacijama, pozitivne su tri osobe. Uz hrvatskog tenisera Bornu Ćorića, pozitivni su i Marko Paniki, kondicioni trener Novaka Đokovića i Kristian Gro, trener Grigora Dimitrova.

Lokalni mediji navode da je zasad pedesetak osoba u Zadru završilo u samoizolaciji, među kojima i župan i gradonačelnik.

U Sloveniji je u poslednja 24 sata zabeležen jedan novi slučaj korona viursa, na osnovu 271 testiranog uzorka, saopštila je vlada.

Broj aktivnih slučajeva u toj zemlji time je porastao na 36, dok je ukupan broj zaraženih od početka epidemije 1.521, prenosi STA.

Trenutno je hospitalizovano šest pacijenata, od kojih je jedan na intenzinoj nezi. Preminulih nije bilo od 1. juna, a ukupan broj smrtnih slučajeva je 109.

U Severnoj Makedoniji umrlo je još devet osoba zaraženih korona virusom i registrovano je 90 novih slučajeva te zaraze, objavio je ministar zdravlja Venko Filipče.

On je na onlajn konferenciji za novinare rekao da je ukupan broj umrlih od bolesti kovid-19 porastao na 247, a broj dijagnostikovanih slučajeva od početka epidemije na 5.196.

Aktivnh slučajeva ima 2.975, a Institut za javno zdravlje registrovao je danas još 48 pacijenata koji su ozdravili, čime je broj izlečenih povećan na 1.974, naveo je ministar.