Region

DA li ste znali? Nebojša Čović napravio robota!

Autori mondo.me Danijela Pašić

Predsednik Crvene zvezde Nebojša Čović u gostovanju na TV Happy otkrio da je kao inženjer učestvovao u izradi industrijskih robota u bivšoj Jugoslaviji.

Izvor: Screenshot/MONDO/TV Happy

"Ja sam 1982 diplomirao na Mašinskom fakultetu proizvodbno mašinstvo, ubrzo sam magistirao i doktorirao 2000. godine. I moja oblast jeste industrijska robotika i veštačka inteligencija", rekao je Čović tokom gostovanja u emisiji Ćirilica sa Anom Brnabić.

Brnabić je govorila o dostignućima u oblasti sdigitalizacije u Srbiji i robotu koji je danas predstavljen, sa kojim je razgovarao i predsednik Vučić. Ona je kazala da mnogi nisu mogli da veruju da će Srbija toliko tehnološki napredovati, i da su se rugali: "Kakva digitalizacija, a nema kanalizacije".

Ona je ocenila da je država odlučila da paralelno radi i na digitalizaciji i komunalnim problemima kao što je kanalizacija i da je cilj vlade bio da ne propusti i ovu industrijsku revoluciju.

Na pitanje voditelja Čoviću da li je on na svom radnom mestu kao stručnjak sanjao o tehnološkim dostignućima poput danas predstavljenog robota, Čović je rekao "Sanjali ili ne, mi smo to uradili".

"Napravili smo industrijskog robota koji je primenjen u Goši i i koji je primenjen u Unisu Sarajevo na čuvenom 'golfu'. Imali smo dosta tehnoloških inovacija, veštačka inteligencija...i onda je zaustavljeno sve 90-tih", rekao je Čović.

"Mi smo tada barabar sa Japancima, Nemcima...učestvovali na naučnim skupovima, imali odlične naučne radove, odlične inovacije", dodao je.

"Proizveli smo našeg industrijskog robota, posle je to rađeno i u Loli Ribaru u Železniku, a nešto je pokušavala i Prvomajska Zagreb", rekao je Čović.

Podsetite se robota EME: