"Borim se za položaj srpskog naroda"

Vučić: U Jerusalimu sam civilizovano razgovarao sa Đukanovićem, moramo opet

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je rekao da sa crnogorskim predsjednikom Milom Đukanovićem u Jerusalimu početkom godine "civilizovano razgovarao", ali da nisu bili saglasni po pitanju položaja Srpske pravoslavne crkve (SPC) u Crnoj Gori.

Izvor: Predsedništvo Srbije/Tanjug/screenshot

Vučić je u intervjuu za Radio Slobodna Evropa istakao kako je potrebno da njih dvojica razgovaraju o odnosima dvije zemlje.

Predsjednik Srbije je rekao da postoji mnogo prostora za unaprijeđenje odnosa Srbije i Crne Gore.

Na pitanje da li je razgovor moguć ako Crna Gora smatra da je to miješanje u unutrašnje stvari te države, predsjednik Vučić je rekao da se on bori za položaj srpskog naroda u Crnoj Gori. 

Vučić je rekao i da je normalno da Crna Gora pita kakvo je stanje pripadnika njihove manjine u Lovćencu ili Malom Iđošu.

"Ne vidim ništa loše u tome i ništa što bi na bilo koji način ugrozilo nezavisnost Crne Gore, niti to radim. Uz osmijeh propratim te priče: 'Mi imamo mehanizme. Prijavićemo NATO-u'. Vi se na to nasmijete i kažete 'OK' i samo guraj dalje", rekao je Vučić.

Vučić je naveo da srpska manjina u Crnoj Gori nema regulisan status ni kao manjina, ni kao narod, ni kao konstitutivan narod. 

On je to uporedio sa Albancima u Sjevernoj Makedoniji, navodeći da ih procentualno ima manje nego Srba u Crnoj Gori, a imaju neuporedivo veća prava.