Region

U Makedoniji sve dramatičnije, više zaraženih i u drugim zemljama regiona

Autor Maja Gašić Izvor Tanjug

Danas iz zemalja u komšiluku ne stižu ohrabrujuće vesti...

Izvor: Tanjug/AP Photo/Andrew Medichin

U Severnoj Makedoniji je u poslednja 24 sata zabeležen rekordan broj zaraženih od početka epidemije kovid-19 - 120.
Podaci nadležnih službi ukazuju da je više od polovine novoobolelih u glavnom gradu Skoplju.

Zbog drastičnog povećanja broja zaraženih u poslednjih nedelju dana, vlada te države odlučila je da današnji dan bude neradni zbog dalje koordinacije u suzbijanju virusa.

U Severnoj Makedoniji ponovo je vraćen policijski čas, čime su Skoplje, Kumanovo, Tetovo, Štip i opštine u okolini Skoplja u karantinu od sinoć, od 21 sat, pa do ponedeljka u 5 časova ujutru. Za ostale gradove policijski čas traje svakog dana od 16 - 5 sati narednog dana.

Danas je bugarska vlada odlučila da građani Severne Makedonije koji putuju u Bugarsku moraju da budu u karantinu 14 dana, preneo je Plusinfo.

U Republici Srpskoj je u poslednja 24 sata registrovano novih 10 osoba zaraženih korona virusom, što je ukupan broj od početka epidemije povećalo na 1.479.

Preminulo je ukupno 116 osoba kod kojih je potvrđen test na virus korona. U Republici Srpskoj, od virusa korona, do sada se oporavilo ukupno 1.008 osoba, a testirane su ukupno 29.382 osobe. Pod zdravstvenim nadzorom trenutno je 939 osoba, a nadzor je završen kod 34.737 osoba.

U Federaciji BiH (FBiH) u protekla 24 časa testirano je 437 uzoraka, od kojih su dva pozitivna na virus korona. U FBiH do sada je testirano 39.437 uzoraka, a virus korona potvrđen je kod 1.107 osoba. Zaključno sa današnjim danom, u FBiH oporavljena su 944 pacijenta, dok su trenutno aktivna 124 slučaja pozitivna na virus korona. Od 39 potvrđenih smrtnih ishoda 22 osobe su muškog pola i 17 ženskog pola. Kada je riječ o starosnoj strukturi, 25 preminulih pacijenata su imali više od 65 godina.

U Sloveniji su potvrđena još dva slučaja korona virusa, tako da je u toj državi registrovano ukupno 1.479 slučajeva infekcije.
Nije bilo novih smrtnih slučajeva od COVID-19, pa je broj umrlih ostao na 109, prenosi agencija STA.

Jedna od osoba koja je juče bila pozitivna na testu na korona virus je medicinska sestra u opštoj bolnici u Jesenicama.
Svi zaposleni u bolnici su potom testirani, a za šestoro je određena izolacija.