Region

VIP PROSTITUTKE ZARADE 10.000 EURA MJESEČNO

Autor mondo.me Izvor Kurir

Posle hapšenja Tijane Ajfon pod optužbom da je organizovala orgije nadomak Bijeljine, Marko Nicović i Boža Spasić otkrivaju da je velika zarada motiv da se djevojke bave ovim poslom i da je njihov najveći uspjeh ulazak u političke krugove, jer mogu da ucjenjuju moćnike

Izvor: Guliver/GettyImagesPlus/iStock/Motortion

Starleta je sa još 35 osoba uhapšena u srijedu uveče u vikendici nadomak Bijeljine, a procesuirana je u petak uveče u tužilaštvu Bosne i Hercegovine sa još 15 osoba. Prema pisanju medija iz Republike Srpske, Tijana, koja je čamcem preko Drine ilegalno sa tri drugarice ušla na teritoriju Bosne, na saslušanju je rekla da su došle na ugovorenu žurku i da je poziv dobila od prijatelja. Na dodatna pitanja nije željela da odgovara.

Slučaj hapšenja Tijane Ajfon po ko zna koji put je pokrenuo pitanje i debatu u javnosti o problemu prostitucije. Iako je najstariji zanat zakonom zabranjen u Srbiji, kao i u mnogim državama, sve su brojnije djevojke i žene koje u taj posao ulaze dobrovoljno, radi dobre zarade. Prema procjenama stručnjaka, baveći se takozvanom elitnom prostitucijom one mogu da zarade i do 10.000 eura za mjesec dana, piše Kurir.

Riječ stručnjaka

Marko Nicović, član borda direktora međunarodne policije za borbu protiv narkomanije, za Kurir kaže da djevojke sve češće ulaze u kandže prostitucije zbog loših ekonomskih uslova.

"Prostitucija djevojaka na tržištu isključivo zavisi od nivoa klijenta i djevojke koja se prodaje i upravo to diktira cijenu. Veliki broj naših djevojaka počne da se bavi prostitucijom upravo zbog lošeg ekonomskog stanja. Međutim, imamo i djevojke koje u kandže prostitucije ulaze iz svoje neke lične promocije - statusa u društvu", kaže Nicović i dodaje: "Veoma je teško izaći iz kandži prostitucije jer je u pitanju teška mafija! Najteže se iščupaju djevojke koje su ekonomski zavisne od svojih makroa", kaže on i objašnjava: "Rijetko koja djevojka može sama da se bavi prostitucijom. Ne može sama da uspije jer mora da ima zaštitu i podršku iza sebe. Uloga kriminalaca i makroa usko je povezana, oni stoje iza djevojka i stvaraju čitavu organizaciju, drže sve pod kontrolom. Šou-biznis je takođe usko povezan s prostitucijom i može da prođe u taj dio elitne prostitucije", objasnio je Nicović.

Bahanalije u Crnoj Gori CVJETA SEKS NA JAHTAMA

Tokom ljeta većina starleta odlazi na Crnogorsko primorje, gdje vrijeme provode po jahtama i u druženju s bogatim biznismenima. Te poslove uglavnom sklapaju preko modeling agencija. Devojke za jahting prostituciju obično avionom dolaze do tivatskog aerodroma, gdje ih čekaju automobili koji ih voze u marinu, gdje se ukrcavaju na jahte. Jedan od scenarija je i da ih taksi doveze do marine, gdje u skladu s prethodnim dogovorom stupaju u kontakt s klijentom. Cijena zavisi od izgleda djevojke, ali i od toga da li govori strane jezike i koliko je „spretna“. Za dan se plaća najmanje 500 eura. Najpopularnije destinacije u Crnoj Gori su Budva i Tivat, a u Hrvatskoj Dubrovnik, Zadar i Split. Tijana je, kako tvrde upućeni, sedam dana u Crnoj Gori naplaćivala 2.500 eura, uz plaćen smještaj u luksuznom hotelu, prevoz, hranu u elitnim restoranima i poklone.

Sličan stav ima i Božidar Boža Spasić, bivši operativac Državne bezbjednosti, koji je za Kurir rekao da se u Srbiji u ovom trenutku prostitucijom bavi oko 40.000-50.000 djevojaka.

"Ranije se znalo gdje su koje prostitutke radile. Sada svoje klijente zakazuju preko interneta, gdje i nude svoje usluge u vidu oglasa u kojima nude erotske masaže i tome slično, a tu je i ta mobilna komunikacija. To se toliko raširilo da policija i nema kapacitete da sve to prati. Tome u prilog ide i činjenica da su među njima sudije, profesorke", kaže Spasić i dodaje: " Prostitucijom se bave uglavnom djevojke koje dođu iz unutrašnjosti jer tu vide brzu zaradu. Postoje dva načina da prostitutke, moderno starlete, djeluju. Jedna od njih je ona koju smatramo gorom, a to je da se same brinu o klijentima, odnosno da same zakazuju susrete i nemaju nikakvu fizičku zaštitu, iako mogu vrlo često da budu žrtve. Drugi način je da imaju makroe ili madam. Oni im zakazuju klijente, ugovaraju mjesto, sređuju prevoz i određuju cijene", objašnjava bivši operativac.

Nakit i automobili

Prema njegovim riječima, da bi jedna prostitutka mogla da opstane u poslu, mora da ima oko pet-šest klijenta dnevno. "Ovaj posao zahtjeva dobru šminku, dobru garderobu, promociju, a to sve košta. Uspjeh svake prostitutke ili makroa je ulaz u političke krugove ili da rade s uglednim ličnostima. I to iz više razloga. Jedan je dobar novac koji mogu da uzmu, a drugi je i to što su takve osobe podložne ucjenama. Za ovu žurku u Bijeljini prostitutke su, pretpostavljam, uzele oko 20.000-30.000 eura, i to samo u novcu, da ne pominjemo i to što su tu kao prateća pažnja pokloni. Oni mogu biti u vidu nakita, a dešava se da to budu i automobili", kaže Boža Spasić i dodaje da postoji mogućnost da su prostitutke prešle ilegalno granicu kako ne bi postojao dokaz da su zapravo bile tamo.

Komentarišući ovaj slučaj, kaže da su makroi vrlo često povezani i sa ostalim granama kriminala, pa otuda droga i oružje, kao i da prostitutke, ove poznate iz rijalitija, imaju angažmane i u inostranstvu. "Dešava se da ih pozovu iz Švajcarske ili neke druge zemlje na vikend, plate im avionsku kartu i u ovakvim angažmanima prostitutka zaradi oko 5.000 eura", kaže Spasić.