Slovenci se drže standarda!

Korona virus u regionu: Maribor je od danas "corona free" zona!

Autor mondo.me Izvor mondo.rs

Drugi po veličini grad u Sloveniji je i zvanično "korona fri" po svim epidemiološkim kriterijumima! 28 dana nije registrovan ni jedan slučaj infekcije.

Izvor: Guliver/Getty images, Till983

Grad Maribor od danas je "corona free" zona, nakon što 28 dana u drugom po veličini gradu u Sloveniji nije potvrđen nijedan novi slučaj kovida-19.

Poslednji slučaj zabeležen je 30. aprila, prenosi STA.

Gradonačelnik Maribora Saša Arsenovič zahvalio je građanima što su se pridržavali mera.

Prema njegovim rečima, u gradu je zabeleženo svega 28 slučajeva virusa što je, kako kaže "podvig" s obzirom na veličinu grada. Prvi slučaj kovida-19 zabeležen je u Mariboru 5. marta, nakon čega su uvedene restriktivne mere.

A u Sloveniji su danas, drugi dan zaredom, potvrđena još dva nova slučaja korona virusa, nakon što su u poslednje dve nedelje beleženi jedan ili nijedan slučaj infekcije dnevno.

Nije bilo novih smrtnih slučajeva, pa ukupan broj preminulih ostaje 108, a ukupan broj zaraženih dostigao je 1.473.

Na korona virus u Sloveniji je testirano 77.210 građana.

U protekla 24 sata u Bosni i Hercegovini su od posledica korona virusa preminule još dve osobe, obe sa pridruženim hroničnim oboljenjima, čime je broj žrtava u ovoj zemlji porastao na ukupno na 153.

Prema poslednjim podacima o epidemiološkoj situaciji, u BiH je registrovano 29 novih slučajeva zaraze korona virusom, a broj ukupno obolelih porastao je na 2.462.

U Federaciji BiH registrovano je 20 novopozitivnih na korona virus, a u Republici Srpskoj 9.

U Severnoj Makedoniji u poslednjih 24 časa zabeležano je 38 novih slučajeva zaraženih virusom kovid-19, dok je petoro hospitalizovanih pacijenata preminulo.

Kako je saopštilo makedonsko Ministarstvo zdravlja, najveći broj zaraženih je u Skoplju - 24. U protekla 24 časa u toj zemlji je urađeno 560 testiranja. Ukupan broj zaražen u Severnoj Makedoniji iznosi 2.077, od kojih je 1.486 izlečeno, 122 osobe su umrle, dok su 469 i dalje aktivni slučajevi.