Zdravstveni ili politički razlog?

I HRVATSKA otvara granice, CRNA GORA nije na listi

Autor mondo.me Izvor index.hr

Premijer Andrej Plenković potvrdio je da Hrvatska potpuno otvara granice za turiste iz deset evropskih zemalja, međutim "preskočila" je zemlje regiona.

Izvor: Guliver/getty images/iStock / Getty Images Plus/NatanaelGinting

Plenković je istakao da se granice otvaraju za Sloveniju, Mađarsku, Austriju, Češku, Slovačku, Estoniju,Litvaniju, Poljsku i Njemačku.

"Prema našoj analizi i epidemiološkim slikama, ovo su zemlje u kojima postoji ili sličan rezultat ili su trendovi takvi da možemo donijeti takvu odluku uz epidemiološke preporuke i posebnu aplikaciju, koja je već napravljena za dolazak državljana iz ovih zemalja za turističku sezonu", rekao je premijer Hrvatske.

Dodao je da je siguran da će se, kako situacija bude odmicala, popis zemalja proširivati.

Ministar Davor Božinović je objasnio da državljani iz deset zemalja s popisa više neće morati navoditi razloge ulaska u Hrvatsku, nego će u zemlju ulaziti kao i prije pandemije korona virusa.

Međutim kako je naveo, za njih će i dalje vrijediti epidemiološka kontrola i obveza pridržavanja opštih i posebnih preporuka Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Božinovič je istakao da će se pri ulasku voditi evidencija uz prikupljanje podataka kao što su mjesto odredišta, broj telefona i mail adresa radi eventualne potrebe kontaktiranja iz epidemioloških razloga.

"Kako bi se smanjilo čekanje na granicama, preporučujemo stranim građanima da unaprijed dostave svoje podatke preko stranica entercroatia.mup.hr koja će biti dostupna od danas", rekao je Božinović i dodao da stranica ima obrazac na hrvatskom i na engleskom jeziku.

Time će se, rekao je Božinović, ubrzati prelazak granice jer će granična policija već imati podatke.

Podsjećamo Crna Gora je takođe donijela odluku da od 1.juna otvori grnaice sa Hrvatskom, Slovenijom, Austrijom, Njemačkom, Poljskom, Češkom, Mađarskom, Albanijom i Grčkom, ali su one ostale zatvorene za Srbiju i Republiku Srpsku.

Tagovi