REŠENJE - DIJALOG

Irinej i Palmer o Crnoj Gori: Prijatan razgovor, saglasili smo se

Izvor mondo.rs

Razgovor specijalnog američkog izaslanika za Zapadni Balkan Metjua Palmera i poglavara SPC Irineja održan je 18. maja, ali je tek danas objavljeno.

Izvor: Mondo/Stefan Stojanović

U saopštenju SPC piše da je razgovor bio "prijatan i konstruktivan", a tema je bila trenutna situacija u kojoj se nalazi Srpska pravoslavna crkva u Crnoj Gori, a posebno u vezi sa Zakonom o slobodi vjeroispovesti , koji je usvojen krajem prošle godine u Crnoj Gori.

"Razgovarano je o mogućim negativnim posledicama koje bi zakon mogao da ima za društvenu stabilnost u Crnoj Gori i regionu ukoliko trenutni problemi ne budu razrešeni na pravedan i transparentan način. S tim u vezi, naročita pažnja je posvećena nedavnom hapšenju Episkopa budimljansko-nikšićkog Joanikija i sedmorice njegovih sveštenika. Irinej i Palmer su se složili da iako se Sjedinjene Američke Države ne bi miješale u unutrašnje stvari Crne Gore, ipak neophodno je da se učini sve da se osigura da osnovna ljudska prava i vjerske slobode, koje su u samom vrhu prioriteta američke spoljne politike, budu ispoštovane i u potpunosti sprovedene uz dužno poštovanje odredaba o zaštiti javnog zdravlja", navodi se u saopštenju.

Irinej je, dodaje se, govorio o potrebi negovanja zakonskog i konstruktivnog dijaloga uz puno poštovanje prava na okupljanje svih građana Crne Gore.

"Palmer je uvjerio vladiku Irineja da vlasti SAD pomno prate razvoj događaja u Crnoj Gori i da ohrabruju sve strane da nađu međusobno prihvatljivo rješenje za trenutnu situaciju u okviru crnogorskog pravnog sistema, a bez političke ili vjerske diskriminacije SPC i njenih vjernika", piše u saopštenju.

Tagovi

SPC