Region

Bivši zamjenik direktora BIA: Britanske službe pomogle nezavisnost CG

Autor mondo.me Izvor Kurir

Goran Živaljević, zamjenik direktora Bezbjednosno-informativne agencije (BIA) u vrijeme vlasti Zorana Đinđića, otkrio je da su agenti britanske obavještajne službe (MI6) imali veliki uticaj u Srbiji devedesetih godina

Izvor: Mondo/Stefan Stojanović

Tvrdi da su oni čvrsto sarađivali sa crnogorskim političarima i da su umnogome doprinijeli da se Crna Gora osamostali, piše "Kurir".

Britanski obavještajci su veliki uticaj na vlast ostvarivali i preko ljudi iz JUL stranke Mire Marković. Živaljević kaže da su im za to poslužili pragmatični pripadnici te stranke, odnosno svi oni koji su namjeravali da sačuvaju svoju poziciju i kapital nakon političkih promjena koje su tada kucale na vrata. Preko tih ljudi, koji su imali mogućnost uticaja na Markovićevu, Britanci su plasirali „poželjne dobre vijesti“.

Možda ce vas zanimati

- Vrhunac tog kontrolisanog julovskog (čitaj britanskog) uticaja bilo je nagovaranje Slobodana Miloševića, podrazumijeva se preko supruge, da raspiše vanredne izbore 2000, jer „narod bezrezervno podržava svog predsjednika“. Britanska uloga u tom scenariju je bila filigranska i nemerljiva - navodi Živaljević.

On dodaje i da su možda zbog takve uloge kasnije, poslije promjene vlasti 2000, mnogi julovci bili zaštićeni, pa tako „niko od funkcionera JUL nije odgovarao ni za jedno krivično djelo ili zloupotrebu nakon promjena 5. oktobra, iako su bili paradigma naše propasti i lopovluka“

Tagovi

BIA