BRAVO!

Srbija proizvela TEST na korona virus! (VIDEO)

Izvor mondo.rs Izvor Tanjug

U Nišu je proizveden prvi srpski test na kovid-19...

Izvor: Guliver/Getty images, grejak

U Nišu je proizveden prvi srpski test na novi korona virus, a masovna proizvodnja oviih testova trebalo bi da počne od sutra kada se očekuje dozvola Agencije za lekove i medicinska sredstva, kaže za Tanjug direktor i vlasnik kompanije NeoMedica, Saša Tričković.

"Prvi srpski test je završen. Razvoj je završen i mi smo spremni", kaže Tričković i dodaje da će šira proizvodnja krenuti odmah po odobrenju Agencije za lekove.

U ovom momentu je kapacitet proizvodnje 1.500 testova dnevno u jednoj smeni, a ukoliko bude potrebno, uvešće se i druga smena u fabrici.

"Naisa" je sistem koji čine aparat i testovi, a nazvan je po antičkom gradu Nais sus, na čijem se mestu danas nalazi grad Niš.

Od zdravstvenog sistema i RFZO-a zavisi koliko će testova biti plasirano u našoj zemlji, a koliko će otići van granica Srbije, rekao je Tričković.

Da bi se obezbedili svi neophodni sertifikati i dozvole za sve proizvode koje ova kompanija pravi tokom proteklih 20 godina, pre svega su neophodni adekvatno obrazovani i obučeni zaposleni pa je dobro, kaže, što je Niš univerzitetski centar odakle u ovu fabriku dolaze mladi stručnjaci.

Rukovodilac proizvodnje imunohemije u NeoMediku Milena Milojević ističe da joj je bilo zadovoljstvo da bude na čelu proizvodnje prvih testova za koronavirus, a za čiji kvalitet garantuje.

"Koristi se biološki materijal i referentni uzorci... Takođe, naša metoda se poredi sa priznatim referentnim metodama, između ostalih sa klasičnom Elizom (Elisa test), PCR-om...", nabraja Milojević.

Srpska kompanija NeoMedica iz Niša prva je u regionu i jedna od malobrojnih u svetu, koja će početi masovnu proizvodnju testova na novi korona virus.

Godinama unazad proizvodi reagense i aparate u oblasti hematologije, biohemije i analize urina, koje koriste laboratorije i bolnice, ne samo u zemlji, već i širom sveta.