Svojina manastiru

SAD i Velika Britanija: Vratite zemlju Visokim Dečanima!

Autor mondo.me Izvor mondo.rs

Ambasade SAD i Velike Britanije na Kosovu pozvale su kosovske institucije da sprovedu odluku Ustavnog suda, kojom je potvrđeno vlasništvo manastira Visoki Dečani nad 24 hekatara zemljišta koje su lokalne kosovske vlasti osporavale.

Manastir Visoki Dečani
Izvor: Mondo/ Stefan Stojanović

Prošlo je četiri godine od kada je Ustavni sud Kosova zaključio 16 godina dug proces i priznao vlasništvo manastira nad 24 hektara koje su lokalne vlasti osporavale, prenosi Kosovo onlajn.

"Neizvršavanje ove odluke tužan je primer nepoštovanja vladavine prava. Očekujemo od vlade da upiše zemlju u katastar", poručio je američki ambasador na Kosovu Filip Kosnet.

Kosnet je u poruci na Twitter-u naveo da su četiri godine isuviše dugo vreme.

"Poštovanje sudskih odluka nije pitanje izbora i institucije odmah moraju da izvrše odluku o zemljištu manastira Dečani", istakao je američki ambasador na Kosovu.

Oglasila se i Ambasada Velike Britanije na Kosovu

"Na godišnjicu odluke Ustavnog suda iz maja 2016. godine, kojom se potvrđuje vlasništvo manastira Dečani nad okolnim zemljištem, ponovo pozivamo vlasti na Kosovu da sprovedu ovu odluku", navedeno je u poruci Ambasade Velike Britanije na Kosovu.

Kako je saopšteno iz britanske ambasade, pravila zakona moraju da primenjuju svi, bez obzira na njihovu političku ili drugu pripadnost.

Ustavni sud je 2016. godine doneo odluku kojom je potvrdio prethodnu odluku Vrhovnog suda iz 2012. o potvrdi vlasničkog prava manastira Visoki Dečani nad 24 hektara sporne zemlje, prenosi Kosovo onlajn.

Odluka je dovela do oprečnih reakcija u kosovskom društvu, najnegativnijih upravo od strane opštinskog rukovodstva u Dečanima koji odbijaju da primene odluku suda i zemlju u katastru zavedu kao manastirsku.

Manastiru Visoki Dečani 1946. godine je konfiskovano 700 hektara zemlje. Srbija 1997. godine vraća manastiru 24 hektra, što zajedno sa dvadesetak hektara, koliko je manastir imao do tada, čini 55 hektara zemlje.

Vraćenih 24 hektara je redovno ubeleženo u katastar, ali ih nakon 1999. godine vlast u Dečanima ne priznaje.