Region

ISPRAVKA: Netačne tvrdnje u tekstu o ambasadoru BiH u Pakistanu i lažnim vizama

Autor mondo.me Izvor mondo.rs

Tvrdnja Milorada Dodika da je ambasador BiH u Pakistanu izdao falsifikovane vize za 3.000 Pakistanaca, koju je prenijeo i naš portal, nije dokazana. Ispravljamo netačnu informaciju.

Izvor: MONDO, J.D.

ISPRAVKA: Više portala, među kojima i naš, prenijelo je netačnu informaciju da je ambasador Bosne i Hercegovine u Pakistanu falsifikovao ulazne vize za 3.000 Pakistanaca.

Tekst se pozivao na izjavu člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Milorada Dodika, koji je izjavio da je na sjednici Predsjedništva bio dijalog oko migranata i navodnog falsifikovanja viza od strane ambasadora.

Desetak dana kasnije je i glasnogovornik Tužilaštva BiH Boris Grubešić potvrdio pokretanje istrage zbog navodnog izdavanja lažnih viza, ali nema zvaničnih potvrda o rezultatima odnosno tačnosti navoda Dodika, koje je ambasador BiH u Pakistanu demantovao. Takođe, Ambasada BiH i Ministarstvo vanjskih poslova BiH izašli su sa zvaničnim podacima da je ta ustanova u Pakistanu izdala ukupno 606 viza za prethodne tri godine.

Tvrdnja o bezbednosnoj pretnji, koju Dodik jeste izneo, nije sadržala podatak o navodnim "talibanima i teroristima" koji su objavili mnogi portali. Ta tvrdnja se nije nalazila u našem tekstu, ali je naslov doveo čitaoce u zabludu.

Tagovi

BiH