KAMPANJA

Bliže se izbori, VMRO udara na Zaeva: Ti si PRVA VIOLINA u "Reketu"

Autor mondo.me Izvor mondo.rs Izvor Tanjug

Opoziciona partija u Severnoj Makedoniji VMRO-DPMNE je optužila bivšeg makedonskog premijera i lidera vladajućeg SDSM-a Zorana Zaeva za umešanost u aferi "Reket".

Skoplje, Makedonija
Izvor: Guliver/Getty images/iStock/saiko3p

Zaeva je za umešanost u "Reket" optužio portparol VMRO-DPMNE Dimče Arsovski, prenosi MIA.

Reč je o slučaju u kome su bivši šef Specijalnog tužilaštva u Severnoj Makedoniji Katica Janeva i šoumen Bojan Jovanovski - Boki 13 optuženi za zloupotrebu službenog položaja i uzimanja reketa od 1,5 miliona evra.

Arsovski optužuje Zaeva i njegovu stranku da ćute o slučaju "Reket", te da je to potvrda da je upravo Zoran Zaev, kako navodi, "prva violina u celom slučaju".

Takođe, Arsovski kaže da su vladajući SDSM i Zoran Zaev zaglavljeni u aferama iznuđivanja novca od makedonskih privrednika i političara.

"Reketarska vlast SDSM i Zorana Zaeva još nije odgovorila na pitanje zašto je Zaev ćutao od 3. aprila, dana kada je rekao da je upozorio Bokija 13 da se protiv njega vodi postupak od strane stranog tužioca, do 22. aprila kada je navodno prijavio slučaj kod tužioca Vilma Ruskovska", dodaje Arsovski.

Iz opozicionog VMRO-DPMNE optužuju Zorana Zaeva da je dopustio 20 dana prostor kako bi se umešani u iznuđivanju novca sakrile dokaze, izgubile mobilne telephone i uticale na svedoce.

"Tražimo od MUP i Javnog tužilaštva još jednom da izvrše veštačenje telefona umešanih, a Javno tužilaštvo, iako je u rukama Zaeva, odmah da pokrene slučaj protiv njega za krivično delo prikrivanje i pružanje pomoć u izvršenju krivičnog dela", zaključio je Arsovski.

Inače, zbog epidemije korona virusa u Makedoniji su odloženi izbori koji su bili zakazani za 12. april. 

Na poslednjem ročištu u aferi "Reket" Boki 13 je napravio haos, pa je izbačen iz sudnice, a suđenje će biti nastavljeno.

Podsetimo, Boki je uhapšen na granici sa Grčkom zbog optužbi za reketiranje, a iznuđivao je novac od uticajnih ličnosti iz Makedonije.