Region

ILI LAŽE, ILI PRIKRIVA: Juriću, kaži ko je POLITIČAR PEDOFIL!

Autor mondo.me Izvor Kurir

Igor Jurić još uvek nije prijavio nadležnim organima čoveka koga je javno optužio za seksualno zlostavljanje dece, a čije ime nije obelodanio. Postavlja se pitanje da li on laže ili prikriva zločinca, piše Kurir

Izvor: MONDO/Tamara Sekulović

Igor Jurić, osnivač Fondacije „Tijana Jurić“, koja nosi ime po njegovoj ubijenoj ćerki, prije dva mjeseca uzburkao je i uznemirio javnost izjavom „da jedan poznati političar seksualno iskorišćava djecu“.

Iako je od te izjave, date u medijima, prošlo 60 dana, Jurić, kako saznaje Kurir, o tome nije obavijestio policiju ni tužilaštvo, pa se postavlja pitanje šta je bio motiv osnivača ove fondacije da o svojim saznanjima obavijesti javnost, ali ne i državne institucije.

Htio da motiviše nadležne

Jurić, koji ima podršku dijela javnosti, koji ga smatra istinskim borcem za mlade i djecu, dok drugi dio javnosti ne misli tako, svojim izjavama zbunio je sve. Tako se neki pitaju da li on možda prikriva zločin ili pak iznosi neistine.

Podsjetimo, Jurić je 9. marta, gostujući u TV emisiji, govorio „da ima pedofila na uticajnim položajima u Srbiji, koji orgijaju sa djecom“.

"Među njima je jedan ozbiljan političar, koji je poznat na nacionalnom nivou.

Da imam dokaze, krunske dokaze, ja bih dao. Određene dokaze imam, fotografije sa kamera, nemam svjedočenja njegovih žrtava", rekao je tada.

Jurić je juče za Kurir potvrdio naša saznanja da nadležne organe do danas nije obavijestio o onome o čemu je govorio pred kamerama.

"Nemamo ništa novo i, ako uspijemo da prikupimo dovoljno dokaza, obavijestićemo nadležne. Određene indicije nisu, nažalost, dovoljne", rekao je Jurić i dodao:

"Odlučio sam se za taj korak da bih motivisao svjedoke i naše službe, koje imaju ne samo indicije već i konkretna saznanja, siguran sam u to, da pokrenu ovo pitanje koje je još uvijek u Srbiji „javna tajna“. On, međutim, nije odgovorio na pitanje da li je istupanjem u javnosti pomogao političaru o kome je govorio, ukoliko on zaista postoji, da ne bude kažnjen.

Da je osnivač Fondacije „Tijana Jurić“ sva svoja saznanja morao da prijavi državnim institucijama smatra i advokat Dalibor Katančević.

"Nisu mi poznati detalji slučaja, ali svako odgovorno lice koje svjesno propusti da prijavi krivično djelo za koje se može izreći pet godina zatvora ili teža kazna, a da je do tih saznanja došlo u vršenju svoje dužnosti, moglo bi biti odgovorno, tako da bi se ovo eventualno moglo odnositi i na pomenuti slučaj", kaže Katančević.

Ozbiljne optužbe

Kriminolog Dobrivoje Radovanović slaže se da je ozbiljne optužbe Jurić trebalo da iznese prvo u tužilaštvu.

"Treba vrlo oprezno prići toj temi i ne iznositi to u javnost ako nemate dokaze, čak i ako samo bezlično kažete da je ta osoba u politici, jer i na taj način isto štetite. Jurić nije neozbiljan čovjek, ali smatram da je trebalo da se obrati nadležnim organima. Dakle, on je bio dužan da svoja saznanja preda tužilaštvu i policiji, pa tek onda da javno kaže šta je uradio", kaže Radovanović i dodaje:

"Ako neko ima informaciju o krivičnom djelu, to mora da prijavi policiji, jer je i neprijavljivanje zločina krivično djelo."

Tagovi