Region

Nijedan vođa "škaljarskog" ili "kavačkog" klana se ne šeta slobodno

Autor mondo.me Izvor mondo.rs

Ministar policije Srbije Nebojša Stefanović navodi da je ta zemlja danas takva da najgori kriminalaci "ne smiju da promole nos", kao i da je samo u prošloj godini zaplijenjeno 7,3 tone kokaina i da je uhapšeno "više od 800 dilera".

Stefanović:Ove nedelje zapljemljeno više od 190kg narkotika
Izvor: Tanjug

Sukobi dva kriminalna klana "škaljarskog" i "kavačkog" - u poslednjih pet godina poprimili su oblike kolumbijskih obračuna narko-kartela. U tim obračunima, ubijeno je više od 40 ljudi poslednjih godina, a nerijetko su ubistva izvršavana i na teritoriji Srbije ili u nekim drugim zemljama (Grčka, Holandija).

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović saopštio je da "danas ne postoji nijedan vođa bilo kog klana u Srbiji koji se ovdje slobodno šeta, što nije bio slučaj kada je Dragan Đilas bio apsolutna vlast u toj zemlji". 

"Bez obzira što je policija i tada pokušavala da radi svoj posao, korumpirani vrh države i državnog aparata, nije im omogućio podršku da u tome budu i uspješni. Mala količina zaplijenjenih narkotika govori o tome koliko je ozbiljno bilo ko u državi želio da se tada obračuna sa narko-dilerima", naveo je Stefanović u pisanoj izjavi.

Stefanović je istakao da "zahvaljujući radu direktora policije Vladimira Rebića i svih drugih požrtvovanih policajaca, Srbija danas ima jednu od najnižih stopa kriminala u čitavoj Evropi".

"Kada govorimo o zaplenama narkotika, u vrijeme kada je Dragan Đilas bio vlast i to u svim svojim agregatnim stanjima, pošto mi je mnogo lakše da nabrojim gdje nije bio vlast, i kada su njegove privatne firme pravile milijarde, narko-dileri i šefovi kriminalnih klanova su Beograd i Srbiju vidjeli kao 'Meku i Medinu' i najbolje utočište od gonjenja svih policija svijeta. Danas ne smiju da promole nos na ulice srpskih gradova. Što se tiče količina zaplijenjenih narkotika, u vrijeme vlasti Dragana Đilasa, na godišnjem nivou srpska policija, nažalost, zahvaljujući nedovoljnoj podršci svoje tadašnje vlade i države, nije plijenila više od jedne ili dvije tone droge. Pripadnici MUP-a samo prošle godine, zaplijenili su 7,3 tone narkotika na teritoriji Srbije i uhapsili više od 800 dilera, a u prethodne dvije više od po četiri tone u svakoj godini".

Stefanović je podsjetio da su pripadnici srpske policije 2015. godine, zajedno sa španskim kolegama u akciji 'Vinetu' zaplijenili 3,5 tona kokaina, da su u julu prošle godine učestvovali u međunarodnoj akciji u kojoj je u Bazelu i Hong Kongu zaplijenjeno više od tone kokaina, a u poslednjoj u februaru ove godine sa kolegama iz Španije, Velike Britanije Slovenije, Brazila i Crne Gore na teritoriji Obale Slonovače 411 kilograma kokaina.


Tagovi