Region

Orban podigao tenzije: Mapa VELIKE MAĐARSKE! Evo šta kažu Hrvati

Izvor mondo.rs

Nakon što je mađarski premijer na svom Facebook profilu objavio provokativnu fotografiju mape na kojoj je u Mađarsku "ubacio" i delove teritorija Srbije, Hrvatske i Rumunije, odgovorio mu je predsednik Hrvatske Zoran Milanović: "I Hrvatska je bila veća".

Izvor: Guliver/Getty images/iStock/Olga Turkas

Fotografiju "Velike Mađarske", Orban je objavio uz poruku: "Ispit iz ostorije", aludirajući na državnu maturu koja se u Mađarskoj održava ovih dana.

Ovo su pojedini protumačili i kao direktan odgovor Orbana predsedniku Rumunije Klausu Johanisu, koji je ovih dana otvoreno optužio mađarskog lidera za teritorijalne pretenzije prema Rumuniji.

Na Orbanov "globus" danas je odgovorio predsednik Hrvatske Zoran Milanović, koji je naveo da će ta ideja ostati u ormanu.

"Povodom karte/globusa na kojem se vidi hipertrofirana Mađarska, inače nama susedna i, u novijoj istoriji prijateljska država, trenutno u čvrstom stisku hroničnih ‘kartomana’, moja poruka ohrabrenja hrvatskim školarcima pred maturu: Hrvatska je moderna evropska država i nacija. U našim ormarima i arhivama nalaze se brojne istorijske karte i mape koje našu Domovinu prikazuju mnogo većom nego što je danas. Ormari većine evropskih država kriju slične sadržaje. Nemojte ih 'šerovati' i stavljati na svoje profile. Nisu danas nimalo aktuelne ili ostvarive, a, još važnije, beskrajno iritiraju naše komšije. Otprilike onako kako nas iritiraju, ali i svaki put iznova začude 'istorijske' karte koje kao mračni fetiš prigodno i predvidivo izranjaju sa stranica nekih 'vođa' u komšiluku", napisao je MIlanović na svojoj Facebook stranici.

Njegova poruka je:

"To su provokacije onih koji vrlo dobro znaju da će te karte i dalje ostati samo u ormarima. Učite iz istorije, ali gledajte u budućnost".